Gazdaság

Poznani kudarc

Úgy tűnik, hiába volt Al Gore lelkesítő beszéde, hiába húzódtak el a tárgyalások szombat hajnalig, mégis konkrét eredmény nélkül zárult Poznanban az ENSZ klímavédelmi konferencia, miután nem sikerült megállapodni a klímavédelmi intézkedések finanszírozásában. Megoldatlan maradt az a kérdés, milyen mértékben adóztassák meg a gazdag országok egymás közötti széndioxid-kereskedelmét. Az ebből befolyó pénz – évi több milliárd dollár – a szegény országoknak jutott volna. Utóbbiak a CO2-adóból finanszírozhatnák a Föld légkörének védelmét.

A vita rávilágított a fejlődő és a fejlett országok közötti mély szakadékra. Az előbbiek a leginkább sebezhetőek az éghajlatváltozás által, míg az utóbbiakra hárul – elvben – az a feladat, hogy anyagi eszközöket és technológiát biztosítsanak a klímakatasztrófa elhárításához. A fejlődő országok 2%-os adó kivetését javasolták a CO2-kereskedelem minden egyes tranzakciójára. Az EU tagállamai és más fejlett országok azonban korainak minősítették ezt.

Számos fejlődő ország – köztük India, Gabon és a Maldív-szigetek – képviselője felháborodással nyugtázta, hogy nem sikerült megegyezni a kárelhárítási alap növeléséről. Az indiai küldött egyenesen a fejlett államok közömbösségét ostorozta felszólalásában. Mint rámutatott, „egyes államok még a CO2-kereskedelemből származó profit kicsiny töredékéről sem hajlandók lemondani” akkor, amikor a klímaváltozás a szegény országokban egyre nagyobb tömegeket foszt meg otthonuktól és szűkös megélhetési forrásaiktól.

Nem született egyezség Poznanban a világméretű erdőpusztítás megfékezéséről sem. A tanácskozás konkrét eredményeként a résztvevők jóváhagyták 60 millió dollár kiutalását egy zárolt pénzalapból. A fenti összeget szegény államok kapják a klímaváltozás káros következményeinek kivédésére, például az emelkedő tengerszintet féken tartó hullámtörő falak építéséhez. Poznanban egyúttal menetrend és munkaterv született az egy év múlva Koppenhágában rendezendő konferenciáig elvégzendő feladatokról. 2009 decemberében a dán fővárosban kellene tető alá hozni a kiotói jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi egyezményt.

Az ENSZ klímavédelmi titkárságának vezetője, Yvo de Boer elismerte, hogy a poznani tanácskozás „némi keserűséget okozott” a fejlődő országok körében. Ugyanakkor arra helyezte a hangsúlyt, hogy az értekezlettel megkezdődtek a komoly tárgyalások az egy év múlva aláírandó légkörvédelmi egyezmény végleges szövegéről. Addig legalább háromszor ülnek még tárgyalóasztalhoz a 190 állam képviselői.
Az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, Stavros Dimas sikernek minősítette a poznani konferenciát, a német környezetvédelmi miniszter, Sigmar Gabriel pedig így fogalmazott: „Poznanban olyan eredmények születtek, amelyek itt és most elérhetőek voltak”.

A környezetvédő szervezetek csalódottan fogadták a tanácskozás sovány eredményét. A WWF International klímavédelmi igazgatója, Kim Carstensen szerint Poznanban „időpocsékolás folyt”. A Greenpeace szakértője, Tobias Münchmeyer úgy látja, hogy a lengyel városban „még icipici haladást sem sikerült elérni a légkör védelme érdekében”. Az Oxfam arra figyelmeztetett, hogy „a késlekedés öl”.

(forrás: Greenfo)

A konferencia határozatai az ENSZ Klímaváltozási Konvenció Keretprogramjának (UNFCC) weboldalán érhetők el.

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • „Úgy tűnik nekem, hogy az élet teljes folyamatának megértéséből származó, egészen másfajta moralitás, életvezetés és cselekvés vált égetően szükségessé az elhatalmasodó problémákkal és válságokkal küszködő világunkban. Ezeket a problémákat politikai és szervezeti módszerekkel, gazdasági kiigazításokkal és különféle reformokkal próbáljuk megoldani, de ezek egyike sem lesz gyógyír az emberi lét bonyolult nehézségeire, noha ideiglenes nyugalmat hozhatnak…
    De van egy forradalmian új átalakulási lehetőség, aminek feltétlenül be kell következnie, ha ki akarunk emelkedni a nyugtalanságok, a konfliktusok és a csalódottságok végtelen sorozatából. Ennek az átalakulásnak nem a később talán értéktelennek bizonyuló elméletek és gondolatok megjelenésével kell kezdődnie, hanem a tudatunk radikális átformálásával.”
    J. Krishnamurti:”A tanulásról”

    Erre az idézetre László Ervin Világváltás c. könyvében leltem.

Leave a Comment