Föld Gazdaság Inno/Tech

El a kezekkel a rizstől!

el a kezekkel a rizsünktől Egy újabb Greenpeace-es kampányra lettem figyelmes. Nem tudom, mi van a srácokkal, de mostanában igen aktívak nemzetközi vizeken – tehát nem elfogultság, hogy mostanában ők szerepelnek gyakrabban. De miről is van szó?

A rizs az egyik legfontosabb táplálék a Földön. A világ népességének fele minden nap fogyasztja. Amikor Balin jártam, kiderült, hogy ott naponta 3-szor eszik a helyiek, ami igen, azt jelenti, hogy még reggelire is. 10 ezer éve termesztik, és mintegy 113 országban.

A német vegyi óriás, a Bayer most genetikailag módosított rizst próbál meg eladni termesztésre különböző országoknak. Nem nagyon vagyok otthon vegyészetben, ezért nem igazán tudok sokat a Bayer-féle rizsről (LL62), csak amit írnak róla. Nagy dózisban Glufosinate-tal kezelt, amit az emberre és környezetre gyakorolt veszélyei miatt hamarosan egy, 2009. januárjában elfogadott EU szabályozásnak köszönhetően, kitiltanak az EU-ból.  A rizstermesztők és kereskedők általában elutasítják a genetikailag módosított rizs használatát annak gazdasági kockázata miatt. 2006-ban a világ globális rizs üzletága 1,2 milliárd dollárt bukott már a Bayer egy másik genetikailag módosított rizs állományával (LL601).

Azon túl, hogy nem tartom az emberi szervezetre biztonságosnak a genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztását, ilyenkor még számba kell venni azt is, hogy egy ilyen elterjedése az egészségügyi kockázat mellett, milyen egyébb kockázatokat rejt, pl. a fenntartható mezőgazdaságra, a biodiverzitásra, és nem utolsó sorban a gazdaságra.

Ha tenni akarsz, akkor részt tudsz venni a kampányban azzal hogy kitöltöd az online petíciót. Egyelőre ennyi a szerepünk Neked + nekem. A többi az aktivisták és szabályozók dolga.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment