Ajánló Föld

Hűtsd le magad! – június 28-án

vízipisztoly-csata Június 28-án vasárnap 14h-kor a Vigadó téren, a szökőkútnál vízipisztoly-csatával köszöntheted a Nemzetközi Duna Napot.

A WWF Magyarország ezzel a vízipisztoly-csatával szeretné felhívni a figyelmet a Duna állapotára.

A Duna hajózhatóságának nem megfelelő kialakítása súlyosan károsíthatja a magyarországi Duna-szakasz még meglévő természeti környezetét, élővilágát. A magyarországi Duna-szakasz még meglévő ökológiai egységére ma a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az Európai Unió TEN-T (Transz-Európai Közlekedési Hálózat) fejlesztési terveiben a folyót a Fekete-, és az Északi-tengert összekötő közlekedési folyosóként látnák szívesen. Az egységes vízi út kialakítása miatt az év szinte teljes időszakában minimum 2,7 méteres vízmélységet kell biztosítani 150-180 méteres szélességben a folyó teljes hosszán. Ezeknek az igényeknek a kielégítése azonban csak súlyos beavatkozásokkal lehetséges a folyó magyarországi, valamint román-bolgár szakaszán.

Egy korszerű, alacsony merülésű hajóflotta, pontos navigációs- és vízállás előrejelző rendszerekkel, valamint modern infrastruktúrával ellátott kikötő és logisztikai hálózat olyan alternatív megoldást jelentene, amely nem igényel jelentős átalakításokat a Duna medrében.
A WWF célja, hogy a Duna gazdasági mutatókkal nem számszerűsíthető értékeit ugyanolyan súllyal vizsgálják meg a hajózás fejlesztése során, mint az egyéb szempontokat. Mindenki számára fontos, hogy a Duna kincsei, Gemenc, vagy a Duna-delta a jövőben is Európa maradandó értéke legyen.

Ha tehát kitikkadsz a forróságban, vegyél magadhoz egy vízipisztolyt és irány a Vigadó tér. A szervezők szerint póló nem marad szárazon.

(forrás: WWF)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment