Ajánló Ember

Idei Szigetelés

fotó: Kabarcz Zsófi

fotó: Kabarcz Zsófi

Alakul a program(om) a Szigetre is. Alább egy kis fenntarthatósági ízelítő…

1. Zene a rasszizmus ellen

Holnap (11-én), a nulladik napon Zene a rasszizmus ellen (ZARE) címmel a hazai pop- és rockélet legismertebb képviselői mellett külföldi vendégzenészek és magyar dzsesszmuzsikusok állnak ki a toleranciáért a Sziget fesztivál keddi nulladik napján. A koncert egyben a ZARE elnevezésű új, zenén alapuló magyarországi rasszimusellenes kampány hivatalos kezdete.

A tíz órás megakoncert ötlete Nagy-Britanniából származik, ahol a Rock Against Racism (RAR) és a Love Music Hate Racism (LMHR) mozgalmak az utóbbi évtizedekben eredményesen léptek fel a zene erejével a kirekesztés ellen. A Szigetet a budapesti brit nagykövetség közvetítésével kereste meg a két szervezet, és keddi napját a fesztivál teljes egészében a rasszizmus elleni harc ügyének szenteli: két nagyszínpadon, majd az éjszakai órákban egyéb helyszíneken több mint 50 zenekar és előadó került a programba.

A nagyszínpadon többek között a PASO, a KFT, az Irie Maffia, az Anima Sound System, az LGT, a 30Y, a Kaukázus, a Bikini, Charlie, Bródy János és számos hazai előadó és együttes koncertjei után az LMHR zenész-aktivistái is összeállnak egy fellépés erejéig.

2. Fenntarthatósági Nap Földlabda

A nulladik napon Novák Péter, ahogy a VOLTon is, a Szigeten is elindítja a földlabdát, ami a  ZARE után minden este a Sziget vendége lesz.
A helyszínt még pontosítom.
update: a földlabda csütörtöktől az MR2 színpadról indul esténként
update [aug. 15]: a földlabda fellépései szervezési okokból elmaradnak

3. radiocafé – holnapután

A radiocafé idén is kiköltözik a Szigetre, így csütörtökön este a ‘holnapután’ is, melynek vendége Novák Péter lesz, akivel rögvest meg is beszéljük, hogy hogy sikerült a RARE, a földlabda fenntartása, és milyen lehetőségei vannak a fesztiváloknak.

4. Világsátor beszélgetés

Pénteken a Világsátorban 15:30-tól Szabó Imre környezetvédelmi miniszterrel, Réz András esztétával, Németh Lajos meteorológussal, Mika János klimatológussal és Simonyi Gyulával, a  Bocs Alapítvány elnökével beszélgethettek a klímaváltozásról, szemléletformálásról, médiáról, amelyben moderátorként segédkezem.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment