Föld

Az Amazonastól a zöld Fejlövésig

amazonas Potom 500 olvasatlan feedem volt, amikor nekiálltam az olvasásnak. Persze az egész tele volt Koppenhágára vonatkozó jóslatokkal, amibe már én is kezdek elfáradni. Olvasás és megosztás közben egyszer csak úgy döntöttem, hogy kipakolom az általam megosztott híreket a Fejlövésre. Ezt láthatod a jobb oldali sáv legalján. Aztán olvastam tovább, amikor eljutottam a WWF egyik híréhez, amiben arra szólított fel a cím, hogy a klikkelések hogyan segítik az Amazonas megmentését. „Hoppá! Végre valami ICT vonatkozású, úgyis rá kell hangolódnom” – gondoltam…

A történet lényege, hogy létrehoztak egy keresőoldalt, az Ecosia-t, ami Koppenhága napján, december 7-én debütál, és amivel az otthon maradó klikkelők is védhetik a klímát. Az alkalmazás a Yahoo! és a Microsoft Bing keresőmotorjával működik. A netezők pedig egy szponzorált linkre történő klikkel 2 négyzetméter esőerdőt védhetnek meg. Az Ecosia mögött álló cég ugyanis a szponzorált linkekből származó bevétel 80%-át a WWF esőerdővédelmi programjának adományozza, ami a brazil Juruena-Apui régióban működik. Eddig 266 ezer négyzetméter esőerdőt védtek meg, és 21.762 aktív felhasználója van.
Az Ecosia bemutatását a következő filmen nézheted meg:

Emellett találtam egy másik keresőoldalt is, ami a Znout nevet viseli. Ez is zöldnek hirdeti magát, amit a CO2Stats segítségével ér el. Valahonnan derengett már ez a név, amit aztán meg is találtam egy 2008. áprilisi postban tesztként applikálva. Havi kb. 10 $-ért lehet regisztrálni. Az oldal látogatottságáról, ahhoz kapcsolódó energiafogyasztásról statisztikát készítenek, amiből CO2 egyenértéket számolnak. Ezt pedig a hónap végén megújuló energiaforrásokba fektetik, így mintegy semlegesítve mostmár a Fejlövés CO2 kibocsátását is. A jobb oldali sávban a „zöld weboldal” ikonra klikkelve Te is megnézheted a majdan folyamatosan alakuló statisztikát. Ez most egy újabb teszt. Akkor folytatom, ha tényleg ez lesz a leghatékonyabb módja a havi 10 $ felhasználásának.

Így jutottunk hát el az Amazonastól a zöld (avagy karbonsemleges) Fejlövésig. Hátha ez egy kis pozitív rezgést gerjeszt, ami eljut egész Koppenhágáig :)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment