Föld

Változások a természetvédelemben – magyar virtus

értetlen
Napok óta gondolkozom rajta, hogy hogyan tudnám megfogalmazni érzéseimet az utóbbi idők történéseiről. A fenntartható fejlődés kapcsán egyik legnagyobb hiányosságom még ma is az alázat. És ahányszor csak olyan koponyákkal találkozom, akikre tényleg felnézek (konkrét példaként említhetném Láng István professzort), mindig arcul vág, hogy még mennyit kell tanulnom ezen  a téren is. Most ezt szem előtt tartva, megpróbálok nem kamaszos hévvel nekimenni ennek a történetnek…

A hír
2010. augusztus 4-én Illés Zoltán, VM környezetügyért felelős államtitkár kezdeményezésére, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírásával, Rácz András átadta felmondólevelét Salamon Gábornak (Aggteleki Nemzeti Park igazgató), Márkus Ferencnek (Őrségi Nemzeti Park igazgató) és Sándor Istvánnak (Hortobágyi Nemzeti Park igazgató).

A furcsaságok

  1. feltételezve, hogy a döntés akár jogos is lehet, ez a három szakember (de legyen bárki), megérdemelné az indoklást, még ha a törvény erre nem is kötelezi a döntéshozót.
  2. az egyik igazgató szabadságot kért, nem kapott. amikor az elutasítás okáról érdeklődött, megtudta, hogy fel fogják menteni. a másik igazgató még a felmondásának napján is kizárólag a híradásokból értesült arról, hogy aznap megkapja felmondólevelét. azt gondolom, hogy az egymás iránti tisztelet, ennél egy kicsit többet is megkívánna.

Az emberek

  • Márkus Ferenc: 2008. óta az Őrségi Nemzeti Park igazgatója. Az Őrségi Nemzeti Park önállóságát 2006-ban, a kormányzati struktúra karcsúsítására hivatkozva szüntették meg, majd a természetvédelmi szervezetek nyomására ezt a döntést felülvizsgálták, és 2008. áprilisától az Őrségi Nemzeti Parkot újra önálló igazgatóság irányította. Márkus Ferenc ezt megelőzően hat évig a WWF Magyarország vezetője volt. Ez előtt pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatójaként tevékenykedett.
  • Salamon Gábor: 28 éves gyakorlata van a nemzeti parkoknál, az Aggteleki Nemzeti Parkot 13 éve vezeti, ami 200 ember irányítását és a nemzeti park építését jelenti.
    A nemzeti park éves árbevétele általában 350 millió forint körüli, az idén sokkal kevesebb lesz a turizmus visszaesése miatt. A park éves támogatása mintegy 200 millió forint. Ez azt jelenti, hogy minden egyes költségvetési forintra 1 forint 10 fillért fizetnek be az államkasszába, szemben a többi nemzeti park átlagosan körülbelül 46 fillér befizetésével.
    Természetvédelmi tevékenységéért többször is kitüntették, feleségével és három gyermekükkel él.
  • Sándor István: hat éve a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója. Biológus diplomája megszerzése után 1990-ben a HNP-nél helyezkedett el, majd 9 évig a Hortobágyi Génmegőrző Kht.-nál dolgozott, ahonnan 2004-ben Aradi Csaba utódjaként tért vissza a nemzeti parkhoz.

Hármójuk közül kettőjükkel volt szakmai kapcsolatom, Salamon Gábort azonban már 12 éve, hogy megismertem. Karakán, szókimondó, „nehezen szelídíthető” fajta. A természetvédelem és nemzeti parkja túlélése érdekében nem kevés harcot vállalt fel. Megismerkedésünk komoly szakmai feszültséggel kezdődött, amit önmagához híven, nem is hagyott szó nélkül. Az, hogy a bizalmába fogadott, nem volt gyors folyamat. Már hosszú évek óta nem értünk rá találkozni, sőt, évek teltek el anélkül, hogy egyáltalán telefonon beszéltünk volna. Amikor azonban pár éves hallgatás után tavaly szakmai információra volt szükségem, és felhívtam, tétovázás és szemrehányások nélkül, azonnal segített.

PS
A természetvédelem intézményrendszerének stabilitása alapvető a természetmegőrzés politikájában. A természetvédelem pedig a biológiai sokféleség védelmén keresztül közvetlenül az élet védelmét hivatott szolgálni. 2010 pedig a biodiverzitás világéve…
Az elmúlt hónapok természetvédelem terén zajló folyamatai egyre aggasztóbbak. A zöld szervezetek forrásai hónapok óta leállítva, sok-sok szervezet tevékenységét ellehetetlenítve, érthetetlen személyi elbocsátások, rémhírek a természetvédelmi őrszolgálat teljes átalakításáról.

Nem ítélek. Évek óta nem foglalkozom természetvédelemmel, ezért a szakmai naprakészségem sem hatalmaz erre fel. Kérdezni azonban már megtanultam. Ezért ma felhívtam két érintett igazgatót, akikkel leváltásuk után megpróbálok beszélgetni a rádióban is.

A szerzőről

szomkat

1 Comment

Leave a Comment