Föld

Fejlődők 2020-as klímacéljai

REUTERS – A fejlődő országok a tavalyi mexikói megállapodás értelmében elkészítették terveiket, melyek alapján lassíthatják az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését 2020-ig.

Közel 200 ország találkozik Bangkokban április 3 és 8 között, a 2011. év első ENSZ klímatanácskozásán, arra keresve a választ, hogy milyen megállapodások mentén érhetnék el a hőmérséklet emelkedésének 2 °C alá szorítását.

bangkok

A következő akció ígéretek kerültek előterjesztére az ENSZ elé, végrehajtva a 2009-es koppenhágai megegyezést.

Célok 2020-ra

  • KÍNA – a 2005-ös szinthez képest 40-45%-os karbon csökkentés gazdasági egységenként. Ez a „karbon intenzitási” cél az emisszió növekedését nem állítja meg ugyan, de a gazdasági növekedéshez képest lassítja.
    Kína ugyancsak keresi a lehetőségeket, hogy 15%-ra emelje a nem fosszilis elsődleges energia felhasználását, és növelje az erdők területét.
  • INDIA – a GDP emisszió intenzitásának 20-25%-os csökkentése a 2005-ös szinthez képest. A mezőgazdaságot nem értik a célok közé.
  • BRAZÍLIA – a kibocsátást 36,1 és 38,9% között tervezi csökkenteni a „business as usual” szinthez képest olyan lépésekkel, mint az erdőirtás csökkentése, energiahatékonyság, és több vízerőmű.
  • DÉL-AFRIKA – az általános kibocsátást 34%-kal tervezi csökkenteni. A kibocsátásuk 2020 és 2025 között csúcsosodna, és 2035-től tudna aszolút értékben csökkenni.
  • INDONÉZIA – 2020-ig 26%-kal csökkentené a kibocsátását fenntartható tőzeg gazdálkodással, csökkentett erdőirtással és energiahatékonysággal
  • MEXIKÓ – keresi a lehetőséget, hogy a „business as usual” modellhez képest 30%-kal csökkentse az üvegházhatású gázokat
  • DÉL-KOREA – 30%-kal tervezi csökkenteni a kibocsátását a várhatóhoz képest

Tucatnyi más fejlődő ország, Afganisztántól Tunéziáig a következő években fogja meghatározni céljait.

Az ambíciózus országok, mint Bhután, Costa Rica, Maldív, Pápua Új-Guinea különböző időpontokra ugyan, de a karbon semlegességet tűzték ki célul. Esetükben ez azt jelenti, hogy az ipari kibocsátást semlegesítik, pl. a erdősítéssel.

maldiv

GLOBÁLISAN
Az ENSZ szerint az eddigi ígéretek még nem elegendőek ahhoz, hogy a hőmérséklet emelkedését 2 °C alá szorítsuk.
A fejlődő országok azt nyilatkozzák, hogy számukra több energiára van szükség ahhoz, hogy az embereket kiemeljék a szegénységből, és az elvárás, hogy abszolút értékben csökkentsék a kibocsátásukat nem fair.

bangkok2

Az úgyszintén többször elhangzott, hogy a fejlett országoknak 25-40% közötti emisszió csökenntést kellene elérniük 2020-ig az 1990-es szinhez képest, hogy a 2 °C-os hőmérséklet emelkedést megállítsák.

(Írta: Alister Doyle, Oslo; Szerkesztette: David Fogarty)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment