Föld

A globális felmelegedés által leginkább érintett 9 terület

Szerző szomkat

Harriet Alexander felsorolta azon területeket, melyeket a leginkább érint a globális felmelegedés. Alább a magyar fordítás. Vitának helye van…

  1. Banglades: az emberek árterületen élnek. A gyakori áradás eltörli a termést, szétterjeszti a járványokat és otthonokat pusztít el.
    banglades
  2. Szudán: az emelkedő hőmérséklet a Szaharai-sivatag területi növekedéséhez vezet, felemésztve a termőterületeket, és még nagyobb feszültséget idézve elő a az élelmezés terén.
    sudan
  3. Karib-térség: a melegedő tengerek azt a hitet támasztják alá, hogy a Karib-térségen keresztül hasító hurrikánok ereje is megnő, gyakoriságukkal és pusztításukkal együtt.
    karib
  4. Ausztrália: a kontinens száraz területei mindig is az erdőtüzekre hajlamos területeket jelentették. A tudósok most úgy hiszik, hogy a legutóbbi tüzek kegyetlensége a klímaváltozáshoz köthető.
    australia
  5. Szibéria: a globális felmelegedés alapos változásokat okoz. Télen a hőmérséklet eddig elérte a -50 C-ot, ami mostanában -30C körüli; ez pedig a permafroszt olvadásához vezet. A tundra nomád népeinek élete megbomlik.
    sziberia
  6. Tuvalu: ezek az alacsonyan fekvő csendes-óceáni szigetek azzal a fenyegetéssel néznek szembe, hogy eltűnnek a föld színéről. A szigetek legmagasabb pontjai 4-5 méterrel emelkednek ki a tengerszintből.
    tuvalu
  7. Nagy-korallzátony: a klimatológusok szerint Ausztrália „felgyorsult klímaváltozás” áldozata, ami a Nagy-korallzátonyra is több kockázatot jelent. Az óceán emelkedő hőmérséklete a korallok kifehéredését okozza.
    nagy_korallzatony
  8. Alpok: az európai téli játékok helyszínéül szolgáló hegyek a melegedő hőmérséklet következtében leszakadó hófalakkal és olvadó jéggel fenyegetnek. A tudósok azt állítják, hogy az Alpok fokozatosan ketté szakad.
    alpok
  9. Anglia: a történelmi területeket és államokat áradások és vihar hullámok fenyegetik, miközben az élővilág pusztulása is kiemelkedő
    anglia

[forrás: The New Zealand Herald]

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment