Föld

Hanyas vagy? Zagheni megmondja a karbonlábnyomod

Szerző szomkat

A szén-dioxid kibocsátás nagy különbséget mutat országok között. Ez közismert tény. Ahogy az is, hogy a gazdag emberek kibocsátása nagyobb, mint a szegényeké. Egy mostanság kiadott írásában azonban, Emilio Zagheni a  rostocki Max Planck Intézetből azt állítja, hogy a karbonlábnyom kor szerint is különbözik, aminek amellett, hogy viccesen hangzik, lehetnek aggasztó következményei.

Az átlag költési minta az életünk folyamán folyamatosan változik. A háztartások költési része, mint a fogyasztás általában az emberek 20-as éveiben csúcsosodik. Az idősebbek kevesebbet vezetnek autót, mint a gyerekeik vagy unokáik. Öltözködésre leginkább a 40-es éveinkben költünk leginkább, majd később ez visszaesik. Ezen dolgoknak mind környezeti hatásuk van, mert minden gazdasági tevékenység többé-kevésbé szennyező.

korgorbe

Zagheni a fogyasztás kilenc típusát különbözteti meg — beleértve az elektromos energia fogyasztást, az autóvezetést, az öltözködést és étkezést — és azt figyelte meg, hog az egyes amerikai korosztály csoportok mennyit költenek ezekre. Ezután a fogyasztásból CO2 emissziót kalkulált (így lett a csoportoknak „karbon lábnyoma”), hogy korosztályonként karbon profilt tudjon leképezni. Úgy találta, hog az amerikaiak fejenkénti kibocsátása meredek emelkedést mutat a 20-as évekig. Az emelkedés lassabban, de folytatódik egészen a hatvanas éveik közepéig, majd megindul a csökkenés.
Az amerikaiak 20-as éveikben kevesebb, mint 20 tonna CO2 -ot produkálnak évente. A csúcson, a 60-as éveik elején több mint 15 tonnát. (Amerika saját becslése (Carbon Dioxide Information Analysis Centre, Tennessee) szerint az átlag kibocsátás 2008-ban ennél magasabb volt, közel 18 tonna fejenként.)
A szén-dioxid kibocsátás hanyatlik, ahogy az emberek öregkorba érnek. És mert a fejlett országok öregednek, ezért a demográfia csökkenteni fogja légköri szennyezést. Egyszercsak. De sajnos a csökkenés nem kezdődik el a 60-as kor közepéig. Amerikában 2020-ban 2,4 millió 75-79 éves ember lesz, de 4,4 millió 60-64 éves…

A fejlődő országokban az erősebben szennyező korosztályok növekednek, ami a gazdasági fejlődéssel egyenesen arányos. Ennek a seregnyi tagnak a szennyezése pedig mindaddig nőni fog, míg nyugdíjba nem mennek. Ez pedig a klímaváltozás terén azt jelenti, hogy a korosodó csoportból nem lesz hasznunk kibocsátás terén egészen 2050-ig.

[forrás: The Economist]

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment