Megélés

Túlélni a fenntarthatóságot 5. tipp

Szerző szomkat

A ‘Túlélni a fenntarthatóságot avagy hogyan ne égj ki, ha ez a munkád minisorozat‘ 5. egyben utolsó része következik…

5. Támogassátok egymást!

Több száz millió ember közössége vagyunk. Ünnepeljük meg egymás eredményét. Érezz együtt a nehéz ügyekben. Emlékeztessétek egymást, miért is csináljuk ezt. A változtatók közösségeként egymást erősítjük.

[szomkat]: a Fenntarthatósági Nap pont egy ilyen alkalom. Megismerni azokat, akik tesznek a fenntartható fejlődésért, és támogatni őket, egymást. Az évek során előfordulhat, hogy meg kell húznod a határokat. Egy ember, egy szervezet nem tud mindenkinek és mindenen segíteni. Neked is és nekem is megvannak a saját határaink. A priorizálás és fókusz itt is egy fontos eszköz. Család, barátok, magánélet, amikre veszélyt jelenthet, ha épp mindenkinek segíteni akarsz. Ha a munkádat nem tudod elvégezni, mert valakinek segítesz, így az a magánidődet csorbítja, akkor annak ára van. A támogatást én úgy egészíteném ki, hogy közben ne felejtsd el a 2. pontot, és legyen időd megállni és magaddal törődni.

Zárszó

A fenntarthatóságot túlélni nem azt jelenti, hogy fél vállról kellene venned a felelősséget, vagy kevesebbet kellene dolgoznod, netán feladni a változtatni akarást. Csak emlékezz, miért teszed, amit teszel, és úgy kezeld magad, hogy tudd, ezt még évekig fogod csinálni.
A világ megváltoztatása nem egy sprint, hanem maraton. Illetve sokszor úgy érezzük, egy sprintben letolt maraton.

Ha azt akarjuk, hogy a világ olyanná váljon, amilyet szeretnénk, akkor minden egyes változtató – vállalatokban, társadalmi vállalkozásokban, kampányokban, kormányzásban, közösségekben és családokban – számít. Senkit sem veszíthetünk el.

A törődés önmagunkkal és a fenntarthatóság nem egymás kizáró okai. Valójában együtt a titkos receptje a világ megváltoztatásának.

A sorozat részei: 
bevezető
1. tipp
2. tipp
3. tipp
4. tipp

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment