Gazdaság

BlackRock vállalások

Szerző szomkat

A múlt héten a BlackRock híre rázta fel a fenntarthatósági szakmát téli álmából. Larry Fink, a cég vezetője több fronton is a klímaváltozás okozta piaci kockázatra figyelmeztetett. Tette ezt a Twitter, Facebook és LinkedIn oldalain. 

A BlackRock a világ legnagyobb befektetője, közel 7 billió dollárnyi eszközt menedzsel a világon, az USA eszközeinek kb. egyharmadát. 

Elkötelezettségét hangoztatva Fink azt a vállalást tette, hogy megduplázza a fenntartható alapokat, de azokat a cégeket, amelyek bevételének minimum 25%-a szénhez kötődik levágja a portfolióból, minthogy a fenntartható eszközeit tízszeresére, azaz a mai 90 milliárdról 1 billió dollárra kívánja növelni tíz éven belül

Ezek a változások az ügyfeleknek írt levélben kerültek publikálásra kedden, valamint Larry Fink vállalatvezetőknek írt éves levelében, melyben a klímaváltozás okozta piaci kockázatra figyelmeztetett, mely az előző krízisekhez nem fogható. „A klímaváltozás más.  Még ha az előrevetített hatásoknak csak a töredéke valósul is meg, ez egy sokkal strukturálisabb, hosszabb távú krízis… A vállalatoknak, befektetőknek és kormányzatoknak fel kell készülniük a tőke újraallokálására.”

Fink az ügyfeleknek írt levelében azt írta, hogy a BlackRock mostantól a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdéseket ugyanolyan szigorral fogja elemezni, mint a hagyományos témákat, mint a hitel- és likviditási kockázat.  Az alapkezelő ugyancsak pusholni fogja a vállalatokat, hogy fedjék fel klímakockázataikat a Sustainability Accounting Standards Board (SASB) és a Task Force on Climate-Related Financial Disclosure (TCFD) szabványai szerint, és azon vállalatok vezetői ellen fog szavazni, melyek nem tesznek hatékony lépéseket ezen kockázatok számbavételére és csökkentésére. „Befektetési meggyőződésünk, hogy a fenntarthatóság- és klímaintegrált portfoliók sokkal jobban alkalmazkodnak a kockázathoz.”– írta Fink. „Hisszük, hogy a fenntartható befektetések a legerősebb alapokat jelentik az ügyfél portfólióban, és ez továbbra is előrehalad.”

A közelmúltban a BlackRock csatlakozott a Climate Action 100+ kezdeményezéshez, ami 370 eszköztulajdonos és menedzser csoportja, akik környezetbarát befektetői javaslatokat készítenek és arra ösztökélik a vállalatokat, hogy az üzleteiket a Párizsi klímamegállapodással összhangban alakítsák. 
Ez azután történt, hogy a BlackRock klímaaktivisták célkeresztjébe került, miszerint a környezetbarát retorikát, amit Fink az előző éves levelében használt, nem követte semmilyen lényeges lépés a klímaváltozás terén. Ezt hívják, ugye greenwashingnak vagy zöldre festésnek. 
Az egyik ilyen kritikus csoport a BlackRock’s Big Problem (avagy a BlackRock Nagy Problémája) egy klímaaktivista szervezetekből álló konzorcium, benne a Sierra Club és a Divest Invest, arra kérték a céget, hogy „szálljon ki azokból a fosszilis energiahordozó cégekből, amelyek nem változtatnak a gyakorlatukon”. Ugyancsak felhívták a figyelmét, hogy használja az erejét, mint befektető, hogy nyomást gyakoroljon az iparági elmaradókra, hogy fejlesszék a környezeti teljesítményüket. A BlackRock pozícióváltása már most határozott hangulatváltást okozott sok vezető befektetőnél, akik közül többeket már az elmúlt évben meggyőztek arról, hogy az ESG szempontok priorizálása erősebb megtérüléshez vezet, mint a pénzügyi optimalizálás megkövetelése. 

Az idei lesz vajon az az év, amikor a cégeket a keblünkre öleljük? Fink befolyásos hangja volt a vállalatoknak az amerikai kapitalizmusról szóló vitákban az elmúlt években. A 2018-as levelében azt hangoztatta a vezetőknek, hogy artikulálják, milyen szélesebb társadalmi célokat szolgál a cégük azon felül, hogy bevételt generálnak a részvényeseiknek. Ezt úgy idézték, mint az igazgatósági tárgyalók elmozdítása a „részvényesi elsőbbségek”-től egy új modell felé, ami a stakeholderek szélesebb körére és a fenntartható hosszútávú teljesítményre fókuszál. 

„A klímaváltozás meghatározó faktorrá vált a vállalatok hosszútávú lehetőségeiben” – írta Fink a vállalatvezetőkhöz intézett levelében. „Hiszem, hogy a pénzügy alapvető átformálásának szélén állunk”.
Mindez tényleg jól hangzik. És ha csak azt nézzük, hogy a befektetői világnak legalább felszaladt a szemöldöke, már lehetett hatása. A kérdés azonban, hogy mikor érkezik el a BlackRock arra pontra, hogy a szavakat jelentőségéhez mérhető akciók is követik. A 2018-as leveleit követően ugyanis a Black Rock átlagon felüli támogatást nyújtott a fosszilis energiahordozók gyártóinak az elmúlt évben. A mostani hír pedig egy héttel Davos előtt, biztos, hogy nagyobb figyelmet kapott. Fontos, csak kövessék tettek is, hogy ne csak PR fogás legyen…

BlacRock’s Big Problem gyors check


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment