Gazdaság

Mi történt Davosban?

Szerző admin

Sokak azt sem tudják hol van, sokan azt sejtik, hogy nagy emberek beszélgetnek ott fontos dolgokról, de az idei davosi találkozó egy kicsit más volt, mint az eddigiek.

Múlt héten ért véget a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) éves találkozója Davosban, amit 1971 óta most ötvenedszerre tartottak meg, résztvevői pedig a világ vezető politikusai és gazdasági résztvevői. A találkozó keretein belül megtárgyalták a világot idén érintő legfontosabb gazdasági kérdéseket. Az idei találkozón közel 3000-en vettek részt, köztük előadóként Greta Thunberg, Al Gore, Jane Goodall, de megszólaló volt Donald Trump és Angela Merkel is.

Idén „Érintettek az összetartozó és fenntartható világért” mottóval a fenntarthatóság került a megbeszélések középpontjába és hét terület kérdéseit tárgyalták, mint:

A davosi fórum előtt minden évben közzéteszik a Globális kockázatok című jelentést. A jelentés a WEF legfrissebb globális kockázati felmérésénk eredményeit mutatja be, amelyben a közszférából, a magánszektorból, a tudományos életből és a civil társadalomból közel 1000 döntéshozó értékeli a világ előtt álló kockázatokat. Tízéves horizonton a szélsőséges időjárás és éghajlatváltozás ellen folytatott politikai kudarcokat tekintik a legsúlyosabb veszélyeknek.

A találkozó sajnos döntő erővel nem bír, határozatot nem hoz, csupán az érintettek gazdasági/politikai véleményét lehet megismerni. Az történt amire számítani lehetett. Megvolt a Trump vs. Greta üzengetés, megtudhattuk mi történik az éghajlattal és elhangzott az örök állítás: Mi talán nem éljük túl, de a Föld igen.

Következzen a találkozón elhangzott néhány érdekes megállapítás, szubjektív vélemény alapján:

  1. A következő 10 évben el kell jutnunk odáig, hogy a világ üvegházhatású gázainak (ÜHG) kibocsátását megfelezzük. Ez ahhoz szükséges, hogy Föld átlaghőmérséklete ne emelkedjen 1,5°C-kal, ezzel egyenértékű, hogy a CO2 szintje nem érheti el a 430 ppm-et (ez jelenleg 412, az ipari forradalom előtt 285 ppm volt).
  2. Soros György 1 Milliárd dollárt ajánlott fel egy globális egyetemi hálózat kiépítésére.
  3. A mesterséges intelligencia hatalmasabb erővel bír, mint bármelyik ország hadserege. Ha van elég adatunk egy országról, akkor már nem szükséges katonákat küldeni, ha azt kontrollálni akarjuk. A MI használatában egyelőre Kína és Oroszország a legerősebb.
  4. A klímakrízis legalább annyira fel fogja forgatni a világot, mint a szeptember 11-i támadás New York ellen.
  5. Egyre több országot vezet nő, a jövőben a női vezető már nem érdekesség lesz, hanem elfogadott norma.
  6. A klímaváltozás nem beárazása vagy nem figyelembe vétele, ugyanolyan krízist okozhat a részvénypiacon, mint 20 évvel ezelőtt a dotcom lufi kipukkanása. A részvénypiac sérülékeny, a befektetőknek kell változnia. A világ legnagyobb befektetője ezt már el is kezdte.
  7. 2050-ig egy billió új fát kell ültetni. A projektet számos előadó támogatta, még Donald Trump is 😊 A Földön most hozzávetőlegesen 3 billió fa van.
  8. Most kell tennünk, hogy a jövő fenntartható legyen és ezeket a lépéseket a gazdag országoknak kell megtennie. Paradigmaváltásra van szükségünk.

Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a davosi találkozón résztvevő döntéshozók és az általuk vezetett országok és nagyvállalatok felelősek a kibocsátások döntő többségéért, és nagyon kevés előremutató klímavédelmi döntést hoztak nyilvánosságra. Bár a globális problémát és a megoldásokat is ismerik, komoly nyilatkozatokat nem tettek. Bízzunk abban, hogy a felvetett témaköröket és a találkozón elhangzottakat komolyan gondolták az előadók, így a következő 10 évben megfelelő változásokat tudunk elérni.

Kis színes:

A davosi találkozó 100% karbonsemleges volt, csak megújuló energiát használtak, a közlekedés 88%-ban elektromos autókkal történt, illetve 90%-ban szezonális termékek adták az alapját a felszolgált ételeknek, valamint mesterséges intelligenciával csökkentették az élelmiszerpazarlást, természetesen mindezt az egyszerhasználatos műanyagok kizárásával.

A szerzőről

admin

Leave a Comment