Gazdaság

Hogy mi? Karbonnegatív?

Szerző admin

Lassan új fogalmat kell megtanulnunk: karbonnegatív.

Szerencsére egyre több nagyvállalat ismeri fel, hogy saját tevékenysége mekkora negatív hatással van az éghajlatra és egyre többen tesznek azért, hogy kibocsátásaikat csökkentsék.

A Science Based Target kezdeményezésnek köszönhetően eddig 789 nagyvállalat döntött arról, hogy konkrét kibocsátás-csökkentési célokat fogalmaz meg, köztük a Magyar Telekom is.

Mára szinte elvárás lett a befektetők és a vásárlók részéről is, hogy egy vállalat komoly klímavédelmi célokat határozzon meg, így a megfelelésen túl új irányokat kell/lehet meghatározni.

Nincs más előre, mint hátra

A Microsoft célul tűzte ki, hogy 2030-ra karbonnegatívvá válik, megfelezi kibocsátását és a maradéknál nagyobb mennyiséget von ki a légkörből. De itt nem állnak meg. 2050-re a 1975-ös alapítása óta kibocsátott összes ÜHG mennyiséget kivonja a légkörből… nemcsak a saját, hanem a beszállítói lánca kibocsátását is.

Tény és való, hogy nem elegendő a net zero kibocsátást elérni, az eddig felhalmozott szén-dioxidot is el kell távolítanunk a légkörből. Ezt megtehetjük a legkézenfekvőbb megoldással, fásítással, mint pl. az 1 Billió fa projekt, de kétség kívül szükség lesz modern innovatív megoldásokra is. Ehhez a Microsoft egy 1 Milliárd dolláros alapot is létrehozott.

És mit csinálnak a versenytársak?

Az Amazon 2040-re vállalta a net zero működést, emellett 100 000 új elektromos kisbuszt vet be csomagjai kiszállításához.

Az Apple már most 100%-ban megújuló energiát használ, de vállalat, hogy új készülékei 100%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek.

A Google 2030-ra éri el a zéró kibocsátást (emellett már 2007 óta karbonsemlegesen működik), továbbá dolgozói nyílt levélben kérték, hogy a vállalat 2030-ra nulla kibocsátású legyen, ne kössön szerződés fosszilis energia kitermeléssel foglalkozó cégekkel, ne támogasson olyan szervezeteket, lobbistákat vagy politikusokat, akik klímaváltozás-tagadók.

A Microsoft bejelentésével talán újabb lendületet kap a nagyvállalatok klímavédelmi törekvése és talán egyre többen állnak be azok sorába, akik erőforrásaikat nem kizárólag a rövidtávú pénzügyi teljesítményük növelésére fordítják, hanem a például a klímavédemi tevékenységek erősítésére is.

A szerzőről

admin

Leave a Comment