Föld

Súlyosbodik a sáskahelyzet

Szerző Vida Melinda

Afrikában eddig nem látott sáskainvázió pusztít. Mutatjuk a részleteket.

Szakértők szerint az elmúlt 70 év legsúlyosabb sáskajárása zajlik éppen Afrikában. Szomáliában országos vészhelyzetet hirdettek a hatalmas iramban terjedő sáskainvázió miatt – adta hírül a BBC. A FAO január 30-án Rómában indítványozta 76 millió dollár elkülönítését a sáskajárásnak leginkább kitett afrikai országok – Etiópia, Kenya, Szomália – támogatására, s mindeközben Ugandában figyelmeztetést adtak ki a lakosság számára a Kenyából érkező sáskákra való tekintettel.

A sáskák hatalmas károkat okoznak. A rajok vándorlásuk során elpusztítják a növényzetet, veszélyeztetve ezzel a térség élelmiszer-biztonságát, megélhetését. A lakosságot ezért arra kérik az érintett térségben, hogy lehetőségeik szerint kezdjék meg az élelmiszerek felhalmozását, a FAO pedig azon dolgozik, hogy együttes fellépéssel igyekezzenek az országok mielőbb megfékezni a sáskák terjedését.

De honnan került ide ennyi sáska, és miért nem írtják őket?

A tavalyi év volt a régió legnedvesebb, legcsapadékosabb éve. A kelet-afrikai heves esőzések és a melegebb hőmérséklet kedvező feltételeket teremtett a sáskáknak. A jelenlegi populáció kivételesnek számít. A FAO szakértői szerint a jelenleg Kenyában pusztító rajok még nem ivarérettek, így ha nem sikerül megfékezni őket, akkor nyár elejére 500-szorosára is növekedhet az invázió.

Az írtás szintén problémás. A rovarokkal szemben leghatékonyabban a repülős permetezéssel tudnának fellépni, viszont a hihetetlen méreteket öltő rajok nemcsak a mezőgazdasági kisgépekben, hanem utasszállító repülőkben is képesek kárt tenni, kényszerleszállást előidézni.

[fotó: https://www.itv.com/news/2020-01-23/east-africa-hit-by-most-serious-locust-outbreak-in-25-years/]

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment