Föld

Nálunk nappal is süt a Nap…

Szerző admin

…éppen ezért célszerű lenne az onnan származó energiát minél nagyobb arányban hasznosítani.

Amikor Alexandre Edmond Becquerel 1839-ben először figyelte meg a fotovoltaikus hatást és kevesebb mint 100 évvel később Albert Einstein Fizikai Nobel-díjat kapott a fotoelektromos hatás magyarázatáért, senki sem gondolta volna, hogy mostanra egy teljes iparág jön létre a napenergia hasznosítására.
Amíg csodálkozva néztünk a 80-as években megjelenő napelemes órákra és számológépekre, mára teljesen természetesnek tűnnek a házakra szerelt napelemek és a naperőművek. Úgy néz ki a technológia megállíthatatlan és egyre többen választják az energiahatékonyság és klímavédelmi tevékenység egyik megoldására.

Magyarországon az utóbbi években szinte megduplázódott a hazai naperőmű kapacitás és a Nemzeti Klíma- és természetvédelmi Akcióterv is ennek meghatszorozódásával számol 2030-ra. Ezt a napelemes rendszerek drasztikus árcsökkenése és a lakossági telepítések is előrevetítik.

Az eddig kapacitások figyelembevételével Magyarországon a megújuló energia részaránya 2013 óta csökken, jelenleg 12,5%, ami elmarad a 2020-ra vállalt 14,65%-tól, annak ellenére is, hogy folyamatosan növekszik a megújuló kapacitás. Bár folyamatosan növekszik a megújuló energia termelése, az összenergia-felhasználás gyorsabb növekedése miatt az arány csökken. A megújuló energia részarányt tekintve Magyarország az EU-s átlag alatt teljesít.

Magyarország kivételesen jó helyzetben van a napenergiatermelés szempontjából. A területére érkező napenergiát figyelembe véve, az éves energiafelhasználásunk 420-szorosát tudnánk elméletileg megtermelni, ám a technikai potenciál is 12-szeres.
(Technikai potenciál: a magyarországi építmények tetejét, kihasználhatatlan mezőgazdasági területeket, autópályák, vasútvonalak mentén beépíthető napelem felületet figyelembe véve hozzávetőlegesen 4 000 km2 felület hasznosítható napenergia termelés szempontjából).

Mára a villamos energia fogyasztás kiváltására szolgáló napelemrendszerek elérhető árúak lettek, a lakossági fogyasztók 10 év alatti megtérüléssel számolhatnak úgy, hogy a működésüket 25-30 évre tervezik (több gyártó ennyi garanciát is ad).

Ha elérhető a technológia, miért ne élvezzék azok, akiknek nincs lehetőségük saját rendszert építeni?

Bécs nyitott a környezettudatos közösségek építésére, mára 28 közösségi napelempark üzemel az osztrák fővárosban, ezekhez mindazok kapcsolódhatnak, akik részt kívánnak venni a klímavédelemben a napenergia hasznosításával, de önálló rendszert nem tudnak építeni. Ezidáig mintegy 10 000 lakos kapcsolódott be a programba, így 60 GWh energiát termeltek meg.
Ez 15 000 háztartás éves energiafogyasztását fedi le, emellett eddig 17 000 tonna CO2-kibocsátásától mentesítették a környezetet a 19 futballpályányi napelempark segítségével.

Mi is egy innovatív új megoldáson dolgozunk. Örülnénk, ha válaszaiddal segítenéd a projekt pontos kialakítását. A kérdőív kitöltése anonim és mindösszesen 2 percet vesz igénybe.
Előre is köszönjük!


A szerzőről

admin

Leave a Comment