Gazdaság

Felelős befektetői értékelések / FTSE4Good

Szerző Laura

Új cikksorozatunkban bemutatjuk a hazai vállalatokat is megcélzó felelős befektetői értékeléseket. Elsőként jöjjön a FTSE4Good Index.

Davos és a BlackRock vállalások után arra gondoltunk, indítunk egy rövid sorozatot az ESG (Environmental, Social, Governmental) értékelések és az SRI-k (Socially Responsible Investors) kapcsán. Az első felelős befektetői értékelés, amit bővebben körbejárunk, a FTSE4Good Indexhez kapcsolódik.

Általánosságban az indexről

Az FTSE Russel (kereskedelmi nevén: FTSE International Limited and Frank Russell Company) független minősítési rendszerében jelenleg 9 index családot vezet, melyek több szempont alapján, globálisan vagy területspecifikusan vizsgálják a vállalatokat.

Az FTSE Russell globális index szolgáltató által kidolgozott FTSE4Good Index Series célja a hatékony környezetvédelmi, társadalmi és vállalatvezetési (ESG) tevékenységgel bíró vállalatok teljesítményének mérése. Az FTSE4Good mutatószámokat a piaci szereplők széles köre használja a felelősségteljes befektetési alapok és termékek létrehozása és értékelése során.

Az FTSE4Good Index Series használatával meghatározható azon vállalatok köre, melyek hatékonyan kezelik az ESG kockázati tényezőket és hatékonyan alkalmazhatóak a befektetési lehetőségeket feltáró alapok, strukturált termékek és a teljesítményi szintek alapját képező benchmarkok esetében is. Az ESG értékeléseket olyan befektetők alkalmazzák, akik az ESG tényezőket is figyelembe kívánják venni befektetési döntéseik során.

Az FTSE Russell 2016-ban indította el FTSE4Good Emerging Index néven az FTSE4Good Index Series részét képező indexét. Ebben az indexben azon vállalatok teljesítményét értékeli, melyek bár feltörekvő országokban működnek, megfelelnek a FTSE4Good Indexnél használt, világszerte elismert ESG felvételi szabályoknak. FTSE4Good Emerging Index 20 országra terjed ki, köztük Magyarországra is. Az indexekben megadott mutatószámokat a piaci szereplők széles köre használja a felelősségteljes befektetési alapok és termékek létrehozása és értékelése során.

FTSE4Good-rating

Az értékelésről bővebben

A FTSE4Good Index esetében összeállított ESG rating adatmodell több mint 300 mutatót tartalmaz, melyeket (a fenti kép alapján) 14 témában csoportosít az értékelés. Részleteiben értékeli a környezetvédelmi, a társadalmi, valamint a vállalatirányítási pillér mentén végzett tevékenységet, például a klímastratégiát, az emberi jogok kezelését vagy a kockázatkezelést. Azt is vizsgálja, hogy vállalati működés szerves részeként a vállalat beszállítóitól is elvárja-e, hogy megfeleljen a környezetvédelmi és társadalmi elvárásoknak.

Az értékelés csak nyilvánosan elérhető információkra támaszkodik, a FTSE Russell nem fogad be a vállalatoktól privát módon érkező adatokat, kiegészítést, így ösztönzi azt, hogy a vállalat az érdekelt felei számára a lényeges információt elérhetővé tegye – például fenntarthatósági jelentés formájában vagy a weboldalán – és ezzel átláthatóvá tegye a működését.

TOP 1%

A Magyar Telekom a FTSE4Good Emerging Indexbe az index 2016-os indulásával egyidőben került be. Akkor a vállalat a maximum 5 pontból 4,4-es eredménnyel került be a tagok közé, ami a szektor felső 10%-ába helyezte a Telekomot. A folyamatos fejlesztéseknek, a karbonsemleges működésnek és a bevezetésre kerülő, új zöld szolgáltatásoknak, valamint a vállalat emberi jogi és sokszínűségi politikáinak köszönhetően mára a vállalat a globális telekommunikációs szektor felső 1%-ában foglal helyet (értékelés: 5 az 5-ből) a FTSE Russell értékelése alapján.

A felelős befektetői értékeléseket, így a FTSE4Good Indexet is, a Magyar Telekom kitüntetett figyelemmel kíséri, hiszen szabad részvényeinek 27,8%-a felelős befektetői kézben van.

Az eredményről a Magyar Telekom sajtóközleményben tájékoztatta érdekelt feleit (magyar, angol).

A szerzőről

Laura

Leave a Comment