Föld

COVID-19 vs klímaváltozás

Szerző admin

Számos olyan cikk jelent meg mostanában, ami a koronavírus elterjedése és a klímaváltozás kapcsolatát fejti ki. A lassuló félben lévő gazdaság kevesebb energiát használ, így kisebb a klímaterhelése, emellett a közlekedés káros hatásai is szembetűnően csökkentek, mint például a levegőszennyezés is Olaszországban, de Velence csatornarendszerében annyira kitisztult a víz a forgalom leállása miatt, hogy még a delfinek is visszatértek* halakat is látni. (* Helyesbített tartalom: a cikk megjelenésekor szárnyra kapott hírek, miszerint a delfinek visszatértek a területre, bizonyítottan álhírek voltak)

A vírus okozta egyéni felelősség kérdése még sosem volt ilyen fontos. Mindenkinek egyénileg kell tennie azért, hogy a járványt megállítsuk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy aki teheti, maradjon otthon és tényleg csak akkor mozduljon ki, ha szükséges. Ez különösen igaz az idősebb korosztályra, most külön figyelmet és segítséget kell a fiatalabbaknak nyújtani feléjük. Továbbá a karantén nem azt jelenti, hogy itt a tavaszi szünet és lehet lézengeni a haverokkal és a parkokban, találkozni rég nem látott ismerőseinkkel.

A mostani felelős viselkedés sok mindenre megtaníthat minket akár a klímaváltozással kapcsolatban is és ismét rávilágíthat az egyéni felelősségre. Bármilyen furcsán hangzik is, de sok esetben analógiát lehet kimutatni a koronavírus és a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezt mutatjuk be a lenti leírás kapcsán. Mindkét esetben, ha a helyére a koronavírus vagy a klímaváltozás szavakat illesztjük be, értelmes és megfontolásra érdemes mondatokat kapunk.

A … elleni küzdelem napjaink legnagyobb kihívása. Hatását az adja, hogy mindennapi életünket kedvezőtlenül befolyásolja és nem tudjuk, mire készüljünk fel a jövőben. A … láthatatlan mindannyiunk számára, de tisztában vagyunk hatásával. Sajnos a felelősséget sokszor másokra szeretnénk áthárítani, de tudnunk kell, hogy az egyéni cselekedetek összessége segíthet megállítani a …-t. Az egyéni felelősségen túl természetesen a kormányok és a cégek is sok mindent tehetnek, hogy megállítsák a … káros hatásait, így például előnyben részesíthetik az olyan fenntartható megoldásokat, mint pl. a távmunka vagy akár az utazásokat kiváltó más szolgáltatások.

Ha tényleg mindenki betartja a legfontosabb szabályok és kiderül, hogy nem is olyan nehéz a régi megszokott életünket kicsit átalakítani, remélhetőleg a klímaváltozás elleni küzdelembe is át tudjuk ültetni a jó megoldásokat és leküzdhetjük a káros következményeket.

A Planet Fanatics’ Network tagjai hétfő óta otthonról dolgoznak, és amíg a biztonságuk ezt kívánja, ez így is marad.


A szerzőről

admin

Leave a Comment