Élet-módi

És mi a helyzet a műanyagokkal?

Szerző Vida Melinda

A veszélyhelyzetben első az emberek biztonsága, egészségük védelme. Cikkünkben ahhoz adunk tippeket, hogy hogyan tudod mindezt fenntarthatóan, a környezetre tekintettel tenni.

Sokan azt vallják, a COVID-19 lehetőséget biztosít bolygónknak a fellélegzéshez. De míg a Föld lakossága a világjárvány végét várja, mindeközben a járvány következtében a felhalmozás, illetve a vírus elleni védekezés visszahozza az egyszer használatos műanyagokat az életünkbe, ha akarjuk, ha nem.

Az év elején még örömmel számoltunk be mi is arról, hogy folyamatosan egyre több országban döntenek az egyszer használatos műanyagok betiltása mellett, de hol tartunk most?

Sajnos a világban azt tapasztaljuk, hogy a COVID-19 sok más mellett az egyszer használatos műanyagoknak is visszahozta az esélyt a maradásra. Amellett, hogy érthető okok miatt hatalmas mennyiségekben fogy napjainkban az egyszer használatos műanyagokból készült védőfelszerelés, kesztyűk, maszkok és társaik, a tudatos vásárlók sem mernek ezekben az időkben zacskó nélkül vásárolni, sőt, sok boltban jelenleg nem lehet a saját vászonzsákokba tenni az élelmiszert, ahogy a legtöbb kávézóban sem kérhetünk italt saját pohárba, elvitelre.

Az éttermekből való elviteles vásárlás és a megnövekedett házhosszállítás eredményeként az elmúlt hónapban tömegével fogyasztottuk az egyszer használatos dobozokat, a házhoz rendelt bevásárlással pedig hatalmas mennyiségű zacskó került ismét felhasználásra. Az óvintézkedések bevezetésével az online rendelhető, házhoz szállított áruk, extra csomagolást kapnak, ami sajnos nem újrahasznosítható, így tovább növeli a műanyag hulladékok mennyiségét.

Bár a csapvíz minősége változatlan, mégis sokan döntenek amellett, hogy PET palackos ásványvizekkel és üdítőkkel vészelik át a karantén időszakát, a hirtelen felhalmozás során pedig sokkal kisebb figyelem jut arra, hogy minimalizáljuk a csomagolásokat, hiszen a kifosztott polcokon örül az ember, ha talál valamit, illetve sokak biztonsági okokból döntenek az előrecsomagolt élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök mellett.

Mi a helyzet a tiltó rendelkezésekkel?

Mondhatnánk, minden döntéshozónak most sokkal fontosabb dolga van, hiszen életekről, gazdasági válságról, egészségügyi krízisről kell tanácskozni, döntéseket hozni és szabályozni, hogy a lehető legkisebb veszteségek árán vészeljék át ezt az időszakot az országok. Ezzel együtt viszont nem mehetünk el amellett a tény mellet, hogy jelen viselkedésünk, még válság és veszélyhelyzet idején sem tekinthető fenntarthatónak, felelősnek vagy tudatosnak. Az emberek tudatosságán túl nő a vírustól való félelem, így nem meglepő, hogy a járványra és a helyzetre hivatkozva a legtöbb kormány anélkül módosíthatja az egyszer használatos műanyagok kivezetésére vonatkozó szabályozások bevezetésének kezdetét, hogy tiltakoznának ellene. Például az Egyesült Államokban vagy épp Skóciában 2020. áprilisa helyett csak 2021 januárjában kerülnek bevezetésre a szabályozások, de ez a dátum is tolódhat, amennyiben a veszélyhelyzet, a járvány szükségessé teszi. Magyarországon az Európai Uniós szabályozásoknak megfelelően az előzetes tervek alapján 2021. januárjától tűnnek majd el az egyszerhasználatos szívószálak, zacskók, evőeszközök, dobozok és társaik.

Hogyan élj fenntarthatóan a válság idején?

Fontos leszögezni, hogy nincs most fontosabb, mint az ember egészségének biztonsága. Ahogy arról egy korábbi cikkben írtunk, a Planet Fanatics csapatának tagjai is önkéntes karanténba vonultak, már 4. hete, hogy home office-ban dolgozunk, hogy minimalizáljuk a személyes találkozásokat és védjük szeretteink és saját egészségünket. Tudjuk azt is, hogy sokan nem ilyen szerencsések, nem tudják otthonról ellátni a feladataikat, így a következő pár tippet, tanácsot úgy gyűjtöttük össze, hogy azoknak is segíthessünk, akik nem tudnak önkéntesen karanténba vonulni.

    1. Ne csak egyszer használd!
      Mi is javasoljuk, hogy ha tömegbe mész, akár pár percre egy boltba vagy gyógyszertárba, de főként ha tömegközlekedéssel utazol, viselj maszkot. A maszk azonban, bármilyen anyagból is készül, fertőtleníthető vasalóval vagy forró gőz segítségével, így nem kell egy használat után a kukában végeznie.
    2. Csak indokolt esetben használd!
      Ha az ember kimegy egészségügyi sétát tenni, nincs szükség a kesztyűre, főként nem az egyszerhasználatos kesztyűkre. Ha biztonságérzetet ad, helyettesítsd cérnakesztyűvel, ami magas hőfokon mosva fertőtleníthető. De egyébként akkor célszerű csak az eldobható verziókat választani, ha valóban összefogdosunk dolgokat, így például a bevásárlás során. Egyébként sétáljunk zsebre tett kézzel, ne érintsünk meg feleslegesen felületeket ebben az időszakban.
    3. Adj új funkciót az egyszerhasználatos zacskóknak, dobozoknak!
      Ha házhozszállítás vagy bevásárlás után azt tapasztalod, hogy egy kupac nejlon zacskó hever a konyhapultodon, keress nekik új funkciót ahelyett, hogy egyszerűen kidobnád őket. Jó lesz az például kukászsáknak, hiszen ilyen időszakban higiénikusabb, ha gyakrabban visszük le a szemetet, vagy gyűjthetjük ezekbe a zacskókba külön azokat a ruhákat, amiket kint viseltünk a mosás előtt, hogy ne keveredjenek és a rá került szennyeződéseket, esetlegesen a vírust ne terjesszük el az otthonunkban. A dobozok is jó szolgálatot tehetnek még, használd őket tárolóként, rendszerezőként, vagy ültess bele konyhakerti fűszernövényeket.

+1, mi is kérjük, ha teheted #maradjotthon. Védd az egészséged és másokét, úgy, hogy közben a környezetünket sem szennyezed!


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment