Ajánló

Egy nap a holnapért

Szerző Vida Melinda

50 év alatt ma először, digitálisan zajlanak a Föld Napja mozgalom eseményei. De mi is történt 50 év alatt?

1970. április 22-én Denis Hayes, az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője, még egyetemi hallgatóként megalapította az Earth Day Networkot és útjára indított egy világméretű mozgalmat a Föld védelmében. Ma 50 éve, hogy április 22-én világszerte a Földet ünnepeljük, milliók szólalnak fel a klímavédelem mellett, a természeti környezet és a biodiverzitás megóvásáért.

De mi történt 50 év alatt?
1970-ben Denis Hayes vezetésével 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Az emberek megelégelték az évtizedes emberi pusztítást, a bolygó erőforrásainak kifosztását, a túlfogyasztást és a környezetkárosító viselkedést, ami a kontinenst jellemezte.
Már az első években sikerült az Egyesült Államok területén fontos változásokat elérni. Szigorú törvényeket vezettek be a légszennyezés mérséklésére és a vizek védelmére, de még ennél is fontosabb, hogy globálisan egyre több környezetvédelmi szervezet alakult, segítve ezzel a Föld Napja üzeneteinek terjesztését.

20 évvel később világmozgalommá vált a kezdeményezés. A mozgalom résztvevői (köztük Denis Hayes) látva a globális problémákat, mint az ózonlyuk, a veszélyes hulladékok, a bioszféra pusztulása, 1989-ben Kaliforniában megalapították a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. A Hírközpont világszerte hírlevelekben kereste fel a környezetvédelmi szervezeteket és a felelős polgárokat, 1990. április 22-én pedig mindezek hatására több mint 140 ország, városok, falvak, civil szervezetek és polgárok, összesen több mint 200 millió ember csatlakozott a mozgalomhoz a legkülönfélébb akciókkal, rendezvényekkel.
Magyarországra is eljutott a felhívás, melyre válaszul 1990-ben létrejött a Föld Napja Alapítvány, akik saját hírközpontot hoztak létre, és megkezdődött a Föld Napja események koordinációja. Jelmondatunk: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

1990-2010 között egyre többen csatlakoztak a mozgalomhoz, 2000-ben már félmilliárd embert mozgósítottak, 2010-re a hálózat már 174 országot kapcsolt össze, több min 15 000 szervezet dolgozott azon, hogy a Föld védelmének üzenetét minél több emberhez eljuttassák, a csatlakozók száma pedig megközelítette az 1 milliárd főt.
Ebben az időben hazánkban is elindultak az emberek a környezettudatosság irányába, mégha kicsi és lassú lépésekkel haladunk is. Bár a szelektív hulladékgyűjtés a mindennapjaink részévé vált és egyre több lehetőségünk van arra is, hogy környezetbarát termékeket és/vagy csomagolásmentesen vásároljunk, valamint egyre több a napelem vagy napkollektor a háztetőkön, mégis van amiről nem tudunk lemondani, hiszen továbbra is túlfogyasztunk, hatalmas mennyiségben dobáljuk el az egyszer használatos műanyag eszközöket, de ugyanígy nem takarékoskodunk az ivóvízzel, a kényelmünk érdekében pedig ha tehetjük, mindenhova autóval közlekedünk.

Az elmúlt 10 évben, bár eltérő léptékben, de tovább erősödött az emberekben a bolygó iránti felelősségérzet. A világ vezetői 2015 szeptemberében elfogadták az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokat, ezzel elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. Az IPCC 2018-ban kiadta jelentését, amely szerint 12 évünk maradt cselekedni, mielőtt elkerülhetetlenné válik a klímaválság és visszafordíthatatlanná válnak az éghajlati változások. Fiatalok milliói vonultak utcára és követelték a szigorúbb szabályokat, az egyszerhasználatos műanyagok betiltását, valamint az erőteljes szabályozói és állami fellépést a klímaváltozás ellen.

És el is érkeztünk a mai naphoz.
2020. április 22. 50 évvel azután vagyunk, hogy Denis Hayes kiállt a 20 millió amerikai élére. Egy 50 éve tartó harc részesei vagyunk, 50 éve küzdenek milliók, sőt mára több milliárd ember azért, hogy legyen holnap.
Hiszen az elmúlt 50 évben nem minden úgy változott, ahogy szerettük volna:

  • A Föld népessége több mint kétszeresére nőtt.
  • Átlagosan 21%-kal több szén-dioxidot termelünk, mint korábban, 1970 óta pedig 1,2 trillió tonna szén-dioxidot bocsátottunk ki összesen.
  • 1°C fokkal nőtt az átlag hőmérséklet. A föld felszíne melegszik, az óceánok vize savasodik a CO2 koncentráció emelkedése miatt.
  • 2019-ben az első izlandi gleccser elveszítette gleccserstátuszát, míg a grönlandi jég hatszor gyorsabban olvad a klímaváltozás miatt.
  • Egyre gyakoribbak szélsőséges időjárási események (viharok, árvizek, aszályok, erdőtüzek)

De a legfontosabb, hogy ma már tudjuk mit kell tennünk.

  • Egyre több megújuló energiát használunk.
  • Visszaállítjuk és bővítjük az erdős területeinket.
  • 27 millió km2-en jelöltünk ki védett tengeri területet.
  • Globálisan dolgozunk azon, hogy a szén-dioxid-csökkentési célok mentén a felmelegedést a +1,5- 2°C alatt tartsuk.
  • Folyamatosan csökkentjük az egy főre jutó húsfogyasztást.
  • Tudományos módszertanok, trendek és prognózisok segítik a jó döntések meghozatalát.

Együtt. Ez a mi döntésünk.
A világjárvány következtében idén először a digitális felületeken szerveződnek a Föld Napja mozgalom eseményei. Bár online akciók keretében, továbbra is a cél egy jobb, élhetőbb világ megteremtése. Mi is arra buzdítunk mindenkit, hogy a mai napon kicsit mélyebben gondolja át mindennapjait, függelmi viszonyát a bolygótól, és mindazt, amit megtehet azért, hogy egy egészséges környezetben éljen. Mindezt pedig akár szóvá is tehetitek. Itt is, otthon is, a munkahelyeteken is. Bárhol. Ez a nap legyen a Föld Napja!

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment