Megélés

“Az már korán biztossá vált, hogy a környezetvédelem területén fogom megtalálni a helyem.” Tarczay Klára

Szerző admin

Ismerd meg csapatunk legújabb tagját, Tarczay Klárát, aki klímastratégiai szakértőként erősíti csapatunkat.

Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban?

Nem volt konkrét tervem, de azt biztosan tudtam, hogy szeretnék egyetemre járni és továbbtanulni. 8 évesen még arra készültem, hogy az 1998-as Műkorcsolya és Jégtánc Európa Bajnokságon versenyezni fogok. Bár, az utóbbi nem jött be, de az már korán biztossá vált, hogy a környezetvédelem területén fogom megtalálni a helyem.

Mi volt az a meghatározó élmény, ami ahhoz vezetett, hogy fenntarthatóság lett a hivatásod?

Azt hiszem ez onnan ered, hogy volt egy nagyszerű kémia tanárnőm az általános iskolában, aki környezetvédelem szakkört szervezett. Bekapcsolódhattunk nemzetközi programokba: mértük a csapadék kémhatását (savas eső), de megpróbálkoztunk a felszínközeli ózon kimutatásával is. Emlékszem, egyszer szerettük volna megnézni milyen élőlények élnek a Rákos-patakban. Vízmintát viszont nem tudtunk venni, mert egy több száz méteres olajfoltot találtunk, ami a víz felszínén úszott. Ez az eset biztosan hatással volt arra, hogy később a környezet védelme lett a hivatásom.

Mióta foglalkozol a témával?

Az általános iskolai évek során a környezetvédelmi szakkör egyre inkább elkötelezetté tett, majd a gimnázium után nem volt kérdés, hogy tanulmányaimat ebbe az irányba folytatom. Akkoriban környezetmérnöki képzés nem volt még Budapesten, így választottam a meteorológus szakot az ELTE-n. Nem az előrejelzés érdekelt, inkább a légköri környezeti problémák vonzottak. Szerencsém volt, hogy már az egyetemi éveim alatt bekapcsolódhattam különböző kutatásokba későbbi kollégám, Haszpra Lászlónak köszönhetően.

Mit tartasz a legnagyobb szakmai sikerednek?

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az üvegházhatású gázok (ÜHG) és légszennyező anyagok kibocsátási leltárával foglalkoztam évekig. Az egyik legnagyobb siker az volt, hogy az ÜHG leltár IPCC útmutatójának 2019-es átdolgozásakor a javaslatomat figyelembe vették.
Bár sok időt nem töltöttem az Innovációs és Technológiai Minisztérium kötelékében, ott is volt egy apró sikerem. Az uniós ÜHG leltárról és projekciókról (egyfajta előrejelzés) készült Európai Számvevőszék jelentése nyomán megfogalmazott ún. Tanácsi következtetésekbe bekerült olyan javaslatom, amivel a hazai klímapolitikai projekciók elkészítése könnyebbé válhat.

Mi a következő szakmai célkitűzésed?

A legnagyobb célkitűzésem jelenleg, hogy Magyarországnak legyen a hosszútávú klímastratégiájához kapcsolódó komplex és nyilvánosan elérhető modellezése. Ezzel kapcsolatban szeretnék részt venni egy olyan csapatmunkában, amely útmutatást ad abban, hogy a 2020. évi XLIV., a klímavédelemről szóló törvényben meghatározott klímasemlegességet hogyan lehet elérni 2050-re, illetve megmutassa, hogy a meghozott intézkedések mire lesznek elegendőek e cél elérésében országos szinten.
A jelenlegi munkám során pedig ugyanezt a klímasemlegességet kicsiben, céges szinten szeretném támogatni.

Magánemberként mit teszel a fenntarthatóságért?

Igyekszem úgy kialakítani a lakókörnyezetemet és az életünket, hogy minél kevésbé károsítsam a környezetet; erre nevelem a gyerekeimet is. 2008 óta passzívházban élünk, ami mára aktívházzá vált, sőt az autóm által felhasznált villamosenergiát is napelemekkel állítjuk elő. A legdurvább vegyszer az ecet és a citromsav a háztartásomban. A veteményesben és a méhészetünkben is csak biogazdálkodásban használható szereket használunk. Szeretem alkalmazni a munkám során megtanult ismereteket, és persze azt is látom, hogy hol lehetne még fejlődni.

Mire vagy legbüszkébb az életedben?

Mindarra, amit elértem eddig a munkám során, büszke vagyok. Anyaként persze a két gyermekemre a leginkább. Büszke vagyok arra a környezetre, amit a férjemmel együtt kialakítottunk magunk körül.

Mi az a három dolog, amit a barátaid mondanának rólad?

Nem tudom. Viszonylag kevés barátom van, és sajnos ritkán találkozom velük, de tudják, hogy ha szükségük van egy jó beszélgetésre, szívesen látom őket.

Melyik a 3 legrosszabb tulajdonságod?

Talán a legtöbben azt nehezményezik, hogy túl érzékeny vagyok – mimózalelkű -, így viszonylag könnyű megrígatni. A túlfejlett igazságérzetem sem mindig segít a konfliktusok elkerülésében. A jót nehezen tudom elfogadni, ha tudom, hogy lehetne valami tökéletes is, azaz maximalista vagyok magammal és másokkal szemben is.

Mi az, ami igazán kikapcsol?

Bár a profi műkorcsolya karrier nem az én utam volt, máig a jégen tudok leginkább kikapcsolni.


A szerzőről

admin

Leave a Comment