Föld

Új globális probléma: az áradások

China
Szerző Vida Melinda

A víz már rengetegszer bebizonyította, milyen hatalmas, pusztító erővel bír. Bolygónk jelez, hogy rossz úton haladunk. Mi kell ahhoz, hogy irányt váltsunk?

Mi is cikkeztünk arról, hogy a koronavírus és a karanténidőszak lehetőséget adott Földünknek, hogy kissé fellélegezzen, a klímaváltozás negatív hatásait azonban továbbra is a bőrünkön érezzük. Ahogy arra fenntarthatósági kutatásunk során válaszadóink is felhívták a figyelmet, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok közül az egyik legsürgetőbb, hogy globálisan fellépjünk az éghajlatváltozás ellen. Az elmúlt napok, hetek történései pedig világszinten megerősítették, hogy az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárási események mára a mindennapjaink részét képezik.

A tavaszi nagy szárazságok után most a nagy esőzések és árvizek jelentenek problémát világszerte. A Greenpeace nemzetközi oldalán megjelent cikk a világszerte pusztító esőzésekről és árvizekről számol be rendkívüli fotókkal.

Ahogy arról a Greenpeace is ír, Dél-Ázsia területén az árvizek mára már közel 10 millió ember életére vannak hatással. Kínában az évtizedek egyik legsúlyosabb esőzését követő árvizek és földcsuszamlások miatt Anhui és Hubei tartományokban közel 10 000 embert kellett evakuálni, ezalatt Banglades egyharmadát elárasztotta a víz, ami 2,8 millió ember lakhatására és munkavégzésére van hatással. Nepál, Japán és Indonézia területein szintén hatalmas pusztítások írhatók az áradások számlájára.

Az éghajlatváltozás a kelet-afrikai időjárásra is rendkívüli hatással van. Kenyában az elmúlt időszakban az árvizek következtében több száz ember vesztette életét, növények és állatok pusztultak el. Az egyre gyakoribb és intenzívebb, szélsőséges időjárási események következtében a területen elmélyül az éghajlati válság.

A szélsőséges időjárás már a Kárpát-medencét és Magyarországot is elérte. Hazánkban minden idők egyik legszárazabb tavaszi időszakát egy nagyon csapadékos és viharos nyár követte, ami több megyében már hatalmas károkat okozott. Somogy megyében több utat le kellett zárni a múlt hétvégi esőzések által kialakult vízátfolyások miatt, 63 embert pedig ki kellett telepíteni. Zala megyében megközelíthetetlenné váló településről kellett kitelepíteni a lakókat, de a Balaton környékén is gondot okozott a sok csapadék.

Visszatérve a kutatásunkra, talán nem véletlen, hogy a megkérdezettek 93%-a ért egyet azzal, hogy a klímaváltozásra hasonló sürgősséggel kellene reagálni, mint a koronavírusra…

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment