Gazdaság

Folytatódik a fenntartható befektetések erősödése

Szerző Laura

A világ legnagyobb befektetőjének, a BlackRocknak fél évvel ezelőtti bejelentése elindított egy olyan folyamatot, amit a globális krízis csak erősíteni látszik. Azzal, hogy a globális fenntarthatósági indexek jobban teljesítenek a tradicionális piaci benchmarkoknál, a mainstream alapokból kifelé áramlást tapasztalhatunk, míg a fenntartható befektetéseknél beáramlást.

Ez a tendencia jól tetten érhető felelős befektetői indexek közül, 1999-ben, elsőként létrehozott Dow Jones Sustainability Index (DJSI) kiemelkedő teljesítményén. A fenntarthatósági indexek első 15 éve leginkább azoknak a befektetőknek szólt, akik erős meggyőződéssel hittek a fenntarthatóságban és kevésbé azoknak, akik a benchmarkok jelentős túlteljesítését keresték.

Ezzel szemben az előző öt-, illetve hároméves időperiódust tekintve az látszik, hogy a DJSI World index 1,08%, illetve 1,78%-kal teljesített jobban, mint a nem ESG-fókuszú S&P Global Broad Market Indexet (BMI). Ha csak az utóbbi egy évet tekintjük, ez a változás még meggyőzőbb, hiszen úgy már 4,48% az, amennyivel a DJSI World jobban teljesített.

Az alábbi ábra a DJSI World és az S&P Global BMI teljesítéményének összehasonlítását mutatja három éves periódusban.

Forrás: S&P Global

Ezek a számok azt támasztják alá, hogy azok a vállalatok, amelyek kimagasló ESG teljesítményt nyújtanak, várhatóan ellenállóbbak a globális krízisekkel szemben is, hiszen ezek felelősebben irányított vállalatok jelentős versenyelőnnyel, egészséges egyensúlyban tartott mérleggel és erősebb társadalmi felhatalmazással a működésre, mint a gyengébb ESG teljesítményt nyújtó versenytársaik.


A szerzőről

Laura

Leave a Comment