Föld

Két hét alatt 29 bálna vetődött partra

Szerző Vida Melinda

Szakértők szerint a probléma hátterében az olaj keresésére használt katonai szonárgyakorlatok és szeizmikus tevékenységek állnak, amik megriasztják az állatokat.

Két hete 2 északi kacsacsőrű cet bukkant fel az Északi-tengeren, majd 7 bálna vetődött partra Írország partjain, s további 11 állat a Feröer-szigeteken. Az utóbbi napokban újabb kacsacsőrű ceteket láttak Hollandiában és Skóciában, de vetődött partra cet Belgiumnál és Anglia partjainál is.

Mivel a bálnák mélytengeri állatok és csak ott táplálkozhatnak, a sekély tengerparti vizekben ritka és gyakran halálos a megjelenésük. Az első pár állat felbukkanása gyanút ébresztett és kutatni kezdtek a rendkívül szokatlan történéssorozat kapcsán. Természetesen számos elmélet létezik arról, hogy miért történt mindez. A közelmúltban tapasztalat viharos időjárás is szerepet játszhatott abban, hogy a bálnák megjelentek a sekély vizekben, de számos tudományos cikk rámutat arra, hogy a katonai szonár és a szeizmikus felmérések állhatnak a háttérben.

A tudósok úgy vélik, a szonár dekompressziós betegséget (más néven keszonbetegség) okoz, amely hasonló tüneteket vált ki a bálnák esetében, mint amikor a búvárok túl gyorsan emelkednek fel a tenger mélyéről.

A beszámolók szerint a partra vetődött bálnák többsége elpusztult; a legtöbben kiszáradás következtében, illetve ötöt a húsuk miatt öltek meg.

További részletek a TheGuardian cikkében.



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment