Föld Inno/Tech

Új típusú szén-dioxid elnyelő üzem Izlandon

Szerző admin

Csapatunk legújabb tagja, Szepesi Máté hamarosan részletesen is bemutatkozik Nektek. Addig olvassátok első cikkét itt a Fejlövésen. Welcome Máté :)

A svájci székhelyű Climeworks Izlandon a negatív kibocsátású erőmű után a légkörben lévő szén-dioxid elnyelésére alkalmas üzemet épít, amely hatékonyan képes légnemű szén-dioxidot kivonni a légkörből.

Izlandról

Az Atlanti-óceán északi részén elhelyezkedő szigetország alapvetően egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik, mivel két, egymástól távolodó tektonikus lemez közötti vulkanikus aktivitás során keletkezett, és ennek köszönhetően a mai napig folyamatosan nő a szigetvilág összterülete.

Izland és a megújuló energiák

A vulkanikus aktivitás miatt teljes energiaszükségletének 65%-át geotermikus energiával tudja kielégíteni, ezt követi a vízenergia 20%-kal, és mindössze 15% a fosszilis-energia felhasználás. Ezzel az összenergia-fogyasztás 85%-át mára megújuló energiaforrásból fedezi, és az ország 2050-hez képest kész 8 évvel korábban, 2042-re karbonsemlegessé válni.

Negatív emissziós erőmű

A Hellisheidi erőmű a világ hatodik legnagyobb kapacitásával bíró geotermikus erőműve. Az energiát a Hengill vulkán aktivitásából nyeri, amely immáron 2000 éve nem tört ki, de mégis az aktív vulkánok csoportjába tartozik. Az erőmű jellegzetessége, hogy az energiatermelés során keletkező csekély mértékű szén-dioxidot külön vezetékeken keresztül víz hozzáadásával a föld alatti bazalt kőzet rétegbe nyomják. A bazalttal való interakció során a légnemű szén-dioxid megszilárdul, és 2 éven belül ásványi anyagok keletkeznek belőle.


A Hellisheidi Geotermikus Erőmű

A Climeworks és a Carbfix által kidolgozott folyamatot azonban sikeresen továbbfejlesztették, és kísérletképp az erőművön belül létrehoztak egy olyan egységet, mely a már légkörben lévő szén-dioxidot is képes ennek a folyamatnak a segítségével lekötni. Ez azért nagy áttörés, mert a globális felmelegedés egyik fő gerjesztőjeként számon tartott szén-dioxidot első alkalommal sikerült hatékonyan kivonni a légkörből, majd szilárd halmazállapotra alakítani.


A folyamat ábrája

Orca

A Climeworks és a Carbfix legújabb projektjét „Orca” névre keresztelték a kardszárnyú delfin után, melynek keretében egy szén-dioxid elnyelő üzemet hoznak létre a Hellisheidi erőmű közelében, mert a folyamathoz szükséges energiát ők szolgáltatják majd. Az erőműben kidolgozott folyamatot annyiban változtatták meg, hogy nem szükséges hozzá víz, így a légkörből kinyert szén-dioxid egyenesen a földalatti bazalt kőzetbe kerül, ahol ugyanazon folyamat során szilárd halmazállapotú ásványi anyagok keletkeznek belőle. A projekt célja évente 4000 tonna szén-dioxid kivonása a légkörből.
Várhatóan 2021 tavaszára teljesen működőképes lesz az üzem.

Forrás:
Climeworks: The rapid construction of Climeworks’ new direct air capture and storage plant Orca has started
Government of Ireland | Energy
QUARTZ: The world’s first “negative emissions” plant has begun operation—turning carbon dioxide into stone

A szerzőről

admin

Leave a Comment