Gazdaság

Élretörnek az elektromos autók

Szerző Vida Melinda

Rekordsebességgel veszik át az elektromos autók a vezető szerepet Norvégiában.

A napokban a Reuters arról számolt be, hogy az éves eladási adatok alapján Norvégiában 2020-ban már több elektromos autót adtak el, mint benzines, dízel és hibrid meghajtásút együttvéve.

Kevesebb, mint egy évtized kellett ahhoz az északi országban, hogy kevesebb, mint 1%-ról 54% fölé kerüljenek az elektromos autó eladási adatok, 2017 óta pedig rekord sebességű a térnyerésük.

Norvégia komolyan veszi a fenntarthatósági célkitűzéseket. 2025-ig azt tervezik, hogy teljesen betiltják majd a benzines és dízelautók eladását, ezzel párhuzamosan adótehercsökkentéssel pedig a lakosságot is arra ösztönzik, hogy a hagyományos meghajtású gépjárművek helyett elektromosat válasszanak.

2020-ban már az eladási lista dobogójára sem került fel nem-elektromos meghajtású autó, ugyanis a norvégok vásárlásai alapján az országban legnagyobb számban eladott modellek toplistáján az Audi E-tron, a Volkswagen ID.3 és a Tesla Model 3 szerepelnek.

Zárásként egy kis kitekintés az európai piacra

December elején a The Guardian arról számolt be, hogy 2020-ban az első 10 hónap adatait összegezve már több, mint 500 000 új elektromos autót adtak el Európában, valamint elérkeztünk egy mérföldkőhöz is, hiszen az európai piacon lévő elektromos és plug-in hybrid autók száma meghaladta az 1 milliót.

Bár kisebb mértékben, de Európaszerte is növekszik az elektromos autók aránya. 2020 novemberében készült összegzés alapján a Volkswagen ID.3 jelenleg a legnépszerűbb modell a kontinensen, amit Renault Zoe és a Hyundai Kona követ. (A Tesla Model 3 a lassú kiszállítás következtében jelenleg nincs a TOP3-ban).

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment