Ember

Oktatási példák a lezárások idején

Szerző admin

A járvány miatti országos lezárások hátrányosan érintették azokat a gyermekeket, akik nem tudtak részt venni az iskolán kívüli oktatásban. Ahhoz, hogy ezt az akadályt áthidalják, különböző kezdeményezések jöttek létre az iskoláskorú gyermekek számára, akik az eszközök illetve oktatási platformok hiánya miatt kiszorulnának az iskolán kívüli oktatásból. 

Az ENSZ nyilvántartása szerint világszerte háromból két iskoláskorú gyermek számára nincs elérhető internetszolgáltatás. Az oktatáshoz való hozzáférés biztosítása a járvány időszakában egyre nagyobb kihívássá vált. A kormányok, jótékonysági szervezetek és a vállalatok arra törekednek, hogy minél több embernek biztosítsák az internet-hozzáférést, de legalábbis az alternatív tanulási lehetőségeket. A különböző kezdeményezések közül az alábbiakban hetet mutatunk be röviden.

Burkina Faso – Napelemes rádiók

Burkina Fasoban a márciusi lezárások után televízión, rádión és online kezdték el sugározni az órákat, amikhez az ENSZ Menekültügyi Hivatala (UNHCR) napelemmel működő rádiókkal, okostollakkal és laptopokkal járult hozzá az országban, valamint még Maliban és Nigerben. Miután októbertől újranyitottak az iskolák, a rádióadások továbbra is működnek azon gyermekek számára, akik háború sújtotta területeken élnek.

Grúzia – TV tanárok

A grúz állami televízió március óta oktatási programok sugárzásával segíti az iskolán kívüli oktatást. A műsorokban helyi tanárok által szervezett órák láthatóak, amelyek minden osztályt és tantárgyat lefednek a matematikától és a földrajztól kezdve a testnevelésen át a sakkig.

Kolumbia – Tabletek osztása

A venezuelai határ mentén elhelyezkedő La Guajira provinciában élő Wayuu törzs több száz iskoláskorú gyermeke számára biztosított tableteket az El Origen Ifjúsági Alapítvány. A tableteken egy O-Lab nevezetű oktatási program segítségével a természettudományokon keresztül a zenén át minden iskolai tantárgy megtalálható, valamint lehet spanyolul és a saját törzsük nyelvén is tanulni. Az applikáció fejlesztői arra is odafigyeltek, hogy koronavírus prevenciós információkkal is ellássák a felhasználókat. A program használatához nem szükséges internetkapcsolat.

Amerikai Egyesült Államok – Internetes szavazás

Novemberben két amerikai nagyváros lakói is támogatták egy internetes szavazáson keresztül azt a kezdeményezést, amely szélessávú internetelérést biztosítana a városok összes lakójának. Chicagóban a szavazók közel 90 százaléka támogatta, hogy az internetelérés a város lakott területein belül mindenhol biztosított legyen, míg Denverben a szavazók szabad utat engedtek a város saját, szélessávú internet kiterjesztésére irányuló projektjének megkezdésére.

Kirgizisztán – Internet egy dobozban

Kirgizisztánban az Internet Society amerikai civil szervezet helyi kontingense egy IIimBox nevezetű tanulási eszközt biztosított azon vidéki falvak iskoláinak, amelyek nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Az eszköz képes a diákok számára letölteni különböző tananyagokat, mint például tankönyveket és oktatási videókat kirgiz nyelven az okostelefonjaikra úgy, hogy ahhoz nem szükséges internetelérés – nyilatkozta Talant Sultanov, az Internet Society helyi testületének elnöke.

Kenya – Tanulási útmutatók SMS-ben

Kenyában a Metis nevű jótékonysági szervezet kezdett otthontanulási útmutatókat megosztani SMS-ben és Whatsappon keresztül körülbelül 30.000 diáknak. Megadott telefonszámra az „EDU” kulcsszót üzenetként elküldve egy kérdőívet kapnak, ami meghatározza majd a tanuló számára szükséges segédanyagok kiküldését. A program már matematikából, kertészetből és színházi tanulmányokból is elérhető.

Nagy-Britannia – Oktatási műsorok

A BBC közel 100 éves történelme után készül bemutatni az eddigi legnagyobb oktatási műsorcsomagját, ami kifejezetten azoknak a gyermekeknek szól, akiknek az otthonukban nincs hozzáférés a világhálóhoz. A műsorok elsősorban általános- és középiskolásoknak szólnak. 

A brit infokommunikációs cégek pedig megszüntetik az adatkorlátokat Angliában, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetű gyermekek hozzáférését az online tanórákhoz.

[forrás: World Economic Forum]

A szerzőről

admin

Leave a Comment