Gazdaság

Fenntarthatóságban világelsők között a Magyar Telekom

Szerző szomkat

A telekommunikációs szektor fenntarthatósági szempontból legjobban teljesítő vállalatai között jelölte meg a Magyar Telekomot az ISS Corporate Solutions a vállalat 2020. évi fenntarthatósági eredményei alapján.

7 éve történt meg először az a csoda, ami – bár azóta többször is előfordult – a mai napig hihetetlen, hogy bekövetkezhetett, miszerint az Oekom, felelős befektetői értékelő a világ TOP3-ja közé sorolta az iparágban a Magyar Telekomot az ESG értékelése alapján. Azóta volt olyan is, amikor konkrétan az első helyet szerezte meg a vállalat, és további értékelők is a top helyezettek közé tették.
Rengeteg víz lefolyt a Dunán ez alatt a 7 év alatt, és egyre többet halljuk az „ESG”-t, ami körül egyre nagyobb a káosz is, ahogy a zavarosban is egyre többen próbálnak halászni.
De ne felejtsük el, hogy mi ennek az egésznek a fő célja! Az, hogy a fenntartható fejlődés érdekében az üzleti szereplők fenntarthatósági vállalatirányítása és teljesítménye nyomonkövethetővé és értékelhetővé váljon. Így lehet meghozni olyan, akár finanszírozási döntéseket is, ami alapján a katasztrófák kivédésére törekvő vállalatokat részesítjük előnyben. Lehet ezt is jól csinálni és lehet rosszul.
A Telekommal közös, évek óta tartó, több helyről is megerősítést nyert eredményeinkre nagyon büszke vagyok, mert nem ma kezdte (2005-ben), és szisztematikusan, folyamatosan fejlődve, nem csak egy-két buzzword mentén haladva, hanem szakmailag megalapozottan építette magát. Én ezt javaslom minden cégnek, még ha nem is hoz azonnal díjzáport, az érték mindenképpen ebben van.

A hír pedig a Telekom sajtóközleménye alapján:

Az ISS ESG Corporate Rating éves szinten több, mint 100 mutató mentén, holisztikus rendszerben vizsgálja a befektetésre ajánlható vállalatokat világszerte. A legfrissebb értékelés szerint a Magyar Telekom az iparág legjobbjai között szerepel: B Prime minősítéssel az ISS Corporate Solutions a Magyar Telekomot felelős befektetésre javasolt vállalatok közé sorolja.

A Magyar Telekom az utóbbi időben két független ESG értékelés alapján is elismerő visszajelzést kapott fenntarthatósági gyakorlatát tekintve: a FTSE Russell (FTSE International Limited and Frank Russell Company) megerősítette, hogy a Magyar Telekom a FTSE4Good kritériumai szempontjából történt független értékelés során megfelelt azoknak a követelményeknek, amelyek alapján továbbra is FTSE4Good indexcsalád tagja lehet, emellett, a CDP (Carbon Disclosure Project) Supplier Engagement Rating (SER) értékelése alapján a Magyar Telekomot – egyedüli magyar székhelyű vállalatként – a top7%-ba sorolta.

A felelős befektetői értékelések nyilvános adatok alapján értékelik a vállalatok fenntarthatósági célkitűzéseit és eredményeit, melyről a Magyar Telekom éves Fenntarthatósági jelentésben is számot ad.


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment