Gazdaság

Megjelent a Telekom Fenntarthatósági Jelentése

Szerző Vida Melinda

Digitális fenntarthatóságról, klímavédelemről, esélyegyenlőségi és sokszínűségi lépésekről számol be a Magyar Telekom Csoport 2016-2020 közötti időszakra szóló fenntarthatósági stratégiájának záró eredményeiről és a 2020-as év kihívásairól szóló friss jelentése.

Annak ellenére, hogy a világjárvány kiszámíthatatlanabbá tette a mindennapi működést, a Magyar Telekom Csoport fenntarthatósági célkitűzései stabilan teljesültek, így 2020-ban sikeresen zárult a vállalatcsoport negyedik, ötéves fenntarthatósági stratégiája. Erről számol be a Planet Fanatics’ Network gondozásában készített Fenntarthatósági Jelentés, amit a GRI szabvány teljeskörű (comprehensive) alkalmazási szintjén, már a SASB elemeire és a TCFD elvárásaira is építve állítottunk össze, hitelességét pedig harmadik független fél, a PricewaterhouseCoopers biztosította.

Visszatekintve a lezáruló ciklusra, 2016-ban a Magyar Telekom BE SMARTER! szlogennel indította útjára fenntarthatósági stratégiáját, a fő célkitűzéseket pedig a klímavédelem, az edukáció, valamint a digitális fenntarthatóság mentén határozta meg a vállalatcsoport, melyek mellé 2018-ban a sokszínűség is kiemelésre került. 2020-ban az eddigi évekhez képest még inkább fontos szerepet kaptak a digitális és online megoldások, eddig sosem látott mértékben nőtt a továbbított adat mennyisége, akárcsak az online töltött idő, legyen szó munkáról, tanulásról, kapcsolattartásról vagy éppen szórakozásról. A járvány miatti korlátozások hatására lelassult a világ, ugyanakkor sok területen épp ellenkezőleg: felgyorsultak a folyamatok, hogy az újabb technológiák kiszolgálhassák a vírushelyzet hozta igényeket.

2020 év végére a Magyar Telekom Csoport tényleges kibocsátása bőven a kijelölt 100 000 tonna CO2 alá csökkent (85 400 t CO2), 2020-ban pedig már hatodik éve működött a vállalat karbonsemlegesen, melynek része, hogy a hazai villamosenergia-szükségletet 100%-ban megújuló energiaforrásból biztosítják. Ezzel párhuzamosan az ügyfelek klímatudatosságát is szeretnék elősegíteni: 2019-ben bevezették az ExtraNet Zöld 1 GB adatbővítő opciót, amely az első kifejezetten zöld szolgáltatás a piacon.

A stratégiai időszak alatt a Magyar Telekom edukációt célzó programjai, úgy mint a LegyélTeis! programok, valamint a digitális edukációt és tudatformálást célzó non-spot tartalmak, több mint 2,5 millió embert értek el Magyarországon.
2020-ban a Magyar Telekom bevételének 35,6%-a származott fenntarthatóság felé mutatónak értékelt termékekből és szolgáltatásokból, emellett a vállalat innovációs költései közel 100%-a volt társadalmi és/vagy környezeti hasznosságú az elmúlt évben. A munkatársak a stratégia idején több mint 45 000 óra önkéntes munkát végeztek országszerte, ezzel több mint 140 millió forint értékben nyújtottak elvi hozzájárulást a magyar társadalomnak. Emellett több, mint 50 smart city és smart agriculture megoldással támogatta a vállalat a digitalizációs lehetőségek széles körű felhasználását Magyarországon.

Felismerve, hogy a hatékony vállalati működésben elengedhetetlen szerepe van a sokszínűségnek, 2018-ban új céllal bővült a stratégia. Felelős munkaadóként a Telekom kiemelt figyelmet fordít a munkahelyi diszkriminációmentességre, és törekszik a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok esélyegyenlőségének, biztonságos és kiegyensúlyozott érvényesülésének biztosítására. A nemek közötti esélyegyenlőség terén előrelépés, hogy a vállalat felsővezetésében 50-50% a nemek aránya, míg a női vezetők aránya 27 százalék.

A Magyar Telekom Csoport fenntarthatósági törekvéseit több nemzetközi felelős befektetői szervezet is elismerte. A vállalat 2020-ban is megtartotta pozícióját az FTSE4Good indexcsalád tagjaként, mely értékelés a társaságot a szektor legjobban teljesítői közé sorolta. Emellett kiemelkedő az ISS ESG felelős befektetői értékelés is, amely a szektor három legjobban teljesítő vállalata közé sorolta a csoportot „B” Prime minősítéssel. Ezek az értékelések különösen fontosak, hiszen a Magyar Telekom szabad részvényeinek 45%-a felelős befektetők kezében van.
Az elmúlt öt év eredményeit látva, sikeresnek értékelhető stratégiai időszak lezárása egyben egy új kezdet is a Magyar Telekom Csoport működésében. 2021-ben új Fenntarthatósági stratégia kerül meghatározásra, új célokkal, amelyek mentén a vállalatcsoport továbbra is azon dolgozik, hogy megoldásaival és működésével egy élhetőbb és fenntarthatóbb holnap beköszöntét támogassa.

Megjelent a Magyar Telekom Nyrt. 2020. évi Fenntarthatósági jelentése.
A mai napon publikálta a Magyar Telekom a Vállalatcsoport 2020. évi eredményeit összefoglaló Fenntarthatósági Jelentését, ami már elérhető a vállalat weboldalán [magyar, angol]. A vállalat fenntarthatósági tevékenységeit, főbb eredményeit, valamint a 2016-ban indult, 4. ötéves Fenntarthatósági stratégia záró évének főbb mozzanatait az ENSZ 2015-ben elfogadott SDG céljai mentén, külön SDG mellékletben [magyar, angol] is értékeltük.
A Magyar Telekom fenntarthatósági jelentései 2004 óta a fenntarthatóság irányelveinek megfelelően számolnak be a Csoport működéséről, tevékenységéről, eredményeiről. A jelentések készítésekor a Global Reporting Initiative (GRI – Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés) irányelvei kerülnek alkalmazásra, megfelelve ezáltal annak az alapelvnek, hogy a jelentések legyenek az átláthatóság és nemzetközi szintű összehasonlíthatóság alapjai. A 2020-as fenntarthatósági jelentés a GRI Szabvány „Teljeskörű” (Comprehensive) alkalmazási szintjének megfelelően készült.
A hitelesség érdekében a vállalatcsoport a jelentéseket független, harmadik féllel tanúsíttatja, az erről szóló minősítés minden jelentésben megtalálható. A GRI kritériumoknak való megfelelés független vizsgálatát és tanúsítását a PricewaterhouseCoopers végezte az ISAE 3000 nemzetközi standard alapján.
A 2020-as eredményekről, valamint a tavalyi év kihívásairól Szomolányi Katalinnal készített interjú itt olvasható.
A Magyar Telekom hivatalos sajtóközleménye elérhető a vállalat weboldalán [magyar, angol].

Amennyiben az Ön cége is fenntarthatósági jelentés kiadását tervezi, vagy fenntarthatósági stratégiát, esetleg klímastratégiát szeretne, a Planet Fanatics’ Network csapata szakmai támogatást nyújt az előkészületekben, az adatgyűjtésben, illetve végig kíséri vállalatukat a teljes folyamaton.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment