Gazdaság

Neked számít, hogy ki miről jelent?

Szerző Vida Melinda

Az év elején aktuálissá válik, hogy a fenntarthatósági jelentés készítésének folyamata során a vállalatok lényegességi felmérés keretében megkérdezzék érdekelt feleiket. De miért fontos, hogy válaszolj? Mutatjuk.

A fenntarthatósági jelentés készítésének rejtelmei kapcsán már találtok cikket a blogon, most viszont szeretnék részletesen kitérni arra, hogy miért is olyan fontos a lényegesség.

A lényegességi felmérés megmutatja a cégeknek, amit az érdekelt felek a fenntarthatóságról gondolnak

A lényegesség felmérése az érdekelt felek bevonása mentén azt jelenti, hogy egy vállalat rendszeresen (1-2 évente) megvizsgálja, hogyan alakul a munkatársak, az ügyfelek, a jövő generáció tagjai, a partnerek és egyéb stakeholder csoporotok véleménye a fenntarthatóság komplex témaköreivel kapcsolatban.

A témakörökre, sőt altémákra bontott felmérés során pontos képet kap a szervezet arról, hogy fenntarthatósági tevékenységéről szóló beszámolóját, az éves fenntarthatósági jelentését hogyan építse fel, hiszen a válaszok alapján kirajzolódik, hogy melyek azok, a mindenki számára érdeklődést kiváltó témák, amelyekről részletesen kell beszámolnia, hogy érdekelt feleit megfelelően, igényeikhez mérten tudja tájékoztatni.

A lényegességi felmérés elkészítése során fontos lépés az iparág feltérképezése és az iparágspecifikus lényegességi kérdések meghatározása, a fenntarthatósági mutatókkal való összekapcsolása.

A lényegességi felmérés eredményei amellett, hogy megmutatják, mire kíváncsiak a vállalat stakeholderei, egyben listaként is szolgál, amely segít abban, hogy a jelentéskészítéskor ne csak törekedjünk a teljességre, de biztosan tudjuk, hogy valóban, minden egyes lényeges kérdés kapcsán tájékoztatjuk az érdekelt feleket a menedzsment megközelítéséről, a vállalat működéséről és a fenntarthatósági eredményekről.

Lényegességi felméréstől a fenntarthatósági jelentésig

A fenntarthatósági jelentés elkészítése során a fent részletezett stakeholder megkérdezés mellett a lényegességet még két fő terület befolyásolja:

  • a vállalat fenntarthatósági fókuszai, stratégiai prioritásai
  • a jelentés készítésekor meghatározott szabványnak (pl. Global Reporting Initiative (GRI)) való megfelelés kritériumai

Ez a hármas adja meg a vállalat jelentésének gerincét és határozza meg, mely fenntarthatósági (környezeti, társadalmi és gazdasagi) témák kerülnek a jelentés fókuszába, melyek jelennek meg adatszinten, vagy melyek azok a fenntarthatósági témák, amelyek – példánál maradva egy GRI szabvány szerint készített jelentés esetében – a fenntarthatósági jelentést záró GRI-tartalommutatóban kerülnek feltüntetésre, részletezésre.

A lényegességi felméréssel Te is formálhatod a vállalatok fenntarthatósági működését

Jól látható, hogy az érdekelt feleknek hatásuk van arra, hogy egy vállalat mit és hogyan kommunikál a fenntarthatósági tevékenysége kapcsán, de ennél sokkal többet is tehetünk egy lényegességi felmérés során. Irányt mutathatunk a vállalatnak, hiszen azzal, hogy kijelöljük, mely területen szeretnénk mélyebben belelátni a vállalat működésébe, ezzel egy időben arra is rámutatunk, hogy ezeken a területeken elvárjuk a vállalattól, hogy jól teljesítsen, fenntarthatósági eredményeket érjen el, amelyekről büszkén számolhat be a soron következő jelentésben.

Te mely fenntarthatósági témákról olvasnál részletesen a Magyar Telekom Nyrt. 2021. évi Fenntarthatósági jelentésében?
Cikkünk aktualitása, hogy épp a mai napon indul el a Magyar Telekom éves lényegességi felmérése, ami már elérhető a vállalat weboldalán [magyar, angol]. A Magyar Telekom 2004 óta évente fenntarthatósági jelentésben számol be a vállalat fenntarthatósági tevékenységéről, eredményeiről, az aktuális fenntarthatósági stratégia haladásáról.
A jelentés elkészítésének fontos eleme, hogy érdekelt felei körében felmérje, mely fenntarthatósági témákat tartanak az egyes csoportok a legfontosabbnak.
2022.01.30. éjfélig mondd el véleményedet Te is a lényegességi felmérés keretében.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment