Ajánló Élet-módi Külön-vélemény

Közösségi gazdaságok nyomában (TVE)

Szerző Vida Melinda

Magyarországon már több mint 10 éves a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, idén 14 gazdaság várja az új tagokat.  A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottak egy listát arról, melyek ezek a gazdaságok, hova, hogyan lehet csatlakozni. Térképükön az átadópontok is jól látszanak, ahol a megtermelt élelmiszert hétről-hétre átvehetik a vásárlók.

A magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1250 családot láttak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel a 2021-es szezonban, ami közel 4000 fogyasztót jelent családtagjaikkal együtt.

Aki egy közösségi gazdaság tagja, annak biztosított a heti friss zöldség, gyümölcs, tojás vagy épp húsadagja egész évben. A közösségi gazdaságok vásárlóinak igazán pozitív élmény a heti találkozás a gazdálkodóval és a gazdáknak hasonlóan örömteli, hogy ismerik a vásárlóikat. Van, aki már a termelés közben a tagokra gondol, például Keresztesiné Drevenka Orsolya a Szandaszögi Ökokertészet  gazdája:

„Amikor a zöldségek közt vagyunk, szinte minden salátának van egy neve. Sokkal személyesebb így a termelés, mert ha ránézek a salátára a tagok jutnak eszembe, hogy ők fognak ebből enni. Nem pedig az, hogy ezt most locsolni kell… teljesen más így a munka is.” A közösségi gazda emellett az is elmesélte, hogy mióta közösségi gazdaságként működnek sokkal biztosabb a megélhetésük és stresszmentesebb az életük. Korábban piacon próbálták értékesíteni termékeiket, de ott a forgalom nagyon kiszámíthatatlan volt.

Nem csak helyi, egészséges is

A közösségi gazdaságok által termelt élelmiszer a tökéletes választás, ha valaki a fenntarthatóságra törekszik. Az ilyen élelmiszer Magyarországon termett, a vásárlók közelben termesztik. A dobozban, kosárban mindig az épp termő, szezonális élelmiszer kap helyet. Az ilyen gazdaságok kisléptékű termesztési módszerekkel, családi összefogásként működnek. Ráadásul a legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos biominősítéssel, és a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek.

„Az asztalunkra kerülő élelmiszerek frissessége és minősége mellett számomra nagyon fontos, hogy támogassam ezt a termelési formát, a családi gazdaságok fennmaradását. Ezen felül jó érzés olyan elkötelezett termelőhöz csatlakozni, akivel szoros személyes kapcsolatot is kialakíthatok.” – emelte ki Magyari Ildikó, a Kertvárosi Kamra rákospalotai közösségi átadópontjának szervezője, aki a Szandaszögi Ökokertészet tagja is egyben.

Mik azok a közösségi gazdaságok?

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.
A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Februárban tartják a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napját

Az év eleje a közösségi gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napja. Az URGENCI, a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet legfrissebb, 2021-es adatai szerint 18 európai országban több mint 4600 közösségi gazdaság működik, amelyek közel 500.000 fogyasztót látnak el. Becslésük szerint ma a világon 2 milliót is eléri azoknak a vásárlóknak a száma, akik ilyen gazdaságokból szerzik be az élelmiszert.
Magyarországon bő 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, munkájukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze.  Jelenleg 16 ilyen gazdasággal működnek.

Ahol várják a tagokat

Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2022-ben várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján lehet megtalálni Azoknak, akik kedvet kaptak, érdemes minél előbb érdeklődni a gazdáknál, mert gyorsan betelnek a helyek. Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is vannak csatlakozási lehetőségek, például Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen, Keszthelyen Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden vagy Debrecenben. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön, Gyömrőn vagy Maglódon.
A Tudatos Vásárlók térképén jól látszik, melyik a legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is kereshetőek.

Légy a részese! Közösségépítés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az utóbbi két évben azon dolgozott, hogy a gazdák és vásárlóik jól működő közösségeket szervezzenek. A Dunaszigeti Zöldségközösségnél képzést tartottak, hogy a tagok megismerjék, hogyan tudnak részt vállalni a közösség működtetésében. A téma iránt érdeklődők egy különleges hírlevél sorozatra is feliratkozhatnak, ami mindenki számára jól érhető módon magyarázza el ennek a közösségi modellnek a működését.

Tudatos Vásárlók Egyesülete
További információ: Perényi Zsófia
A Tudatos Vásárlók Egyesülete közösségi mezőgazdálkodás programjának vezetője: zsofi@tve.hu, +36 30 852 5214

Még több információ a közösségi mezőgazdálkodásról: itt


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment