Élet-módi Gazdaság

Törvény tiltja a zöldség és gyümölcs műanyagba csomagolását

Szerző admin

Franciaországban az újév első napjától életbe lépett törvény betiltja a számos zöldség és gyümölcs műanyagba csomagolását annak érdekében, hogy véget vessen a friss termékek esetében jellemző igen káros gyakorlatnak, a túlcsomagolásnak.

Emmanuel Macron „igazi forradalomnak” nevezte a friss termékek műanyag csomagolásának tilalmát, mellyel Franciaország világszerte vezető szerepet tölt be a műanyagok elleni küzdelemben, hiszen 2040-ig fokozatosan kivezeti az összes egyszer használatos műanyagot a forgalomból.

Az új törvény megtiltja a szupermarketeknek és más üzleteknek, hogy műanyagba csomagolt uborkát, paprikát, cukkinit, padlizsánt vagy éppen póréhagymát áruljanak. Összesen 30 fajta gyümölcsöt és zöldséget tilos bármilyen féle műanyag csomagolással ellátni, beleértve a banánt, körtét, citromot, narancsot és kivit. A 1,5 kilogrammnál nagyobb csomagok mentesülnek a törvény hatálya alól, akárcsak az apróra vágott vagy feldolgozott gyümölcsök. Egyes fajták, köztük a koktélparadicsom vagy a bogyós gyümölcsök, vagy például a málna és az áfonya, hosszabb időt kapnak, hogy alternatívát találjanak a műanyag helyett, de 2026-ra fokozatosan megszüntetik a műanyag csomagolást minden egész gyümölcs és zöldség esetében.


forrás: Mirror

A becslések szerint 2021-ben Franciaországban a gyümölcsök és zöldségek 37%-át műanyag csomagolásban értékesítették, a kormány pedig úgy véli, hogy a tilalom évente több mint 1 milliárd darab egyszer használatos műanyag forgalomba kerülését fogja megakadályozni.

A WWF franciaországi Ifop (Institut français d’opinion publique) közvélemény-kutatása szerint 2019-ben az emberek 85%-a támogatta az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások betiltását. Ezen felül több mint 2 millióan írták alá azt a WWF petíciót, amelyben felszólítják a világ kormányait, hogy lépjenek fel határozottan a műanyagszennyezési válság ellen. A közösségi médiában dühös bejegyzésekben a vásárlók az általuk abszurdnak tartott csomagolásra panaszkodtak, mint például a kókuszdió több réteg műanyagba való csomagolása vagy az egyesével műanyag zacskókba helyezett banánok.

Franciaország után Európában másodikként Spanyolország is hasonló lépésre szánta el magát 2023-tól, ahol szintén betiltják a gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolását. Nemzetközi civil szervezetek aktivistái évek óta azt hangoztatják, hogy a felesleges műanyag csomagolás súlyos károkat okoz mind a szárazföldi, mind a vízi ökoszisztémákban.


Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése fellép az egyszer használatos műanyagok jelentette szennyezés ellen

Világszinten is folynak már a tárgyalások a műanyagok okozta szennyezés egységes mérsékléséről. A 175 ország államfőiből, környezetvédelmi minisztereiből és más képviselőiből álló UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) Nairobiban megtartott ülésén határozatba foglalták, hogy 2024 végéig kidolgoznak egy kötelezőerejű, nemzetközileg is elfogadott megállapodást, amelynek segítségével véget vetnének a műanyagok okozta szennyezésnek. A megállapodás azért is történelmi, mivel a műanyagok teljes életciklusával foglalkozik, azaz az előállításra, a tervezésre és az ártalmatlanításra is kiterjedne a szabályozás.

Korábbi cikkeink a műanyagok használatának szabályozása kapcsán.

A szerzőről

admin

Leave a Comment