Élet-módi Ember Föld

Június 8. – Az óceánok világnapja

Szerző Vida Melinda

Június 8-a az óceánok világnapja. Magyarországon a tengerek és óceánok élővilága iránti aggodalom, a probléma iránti elköteleződés távolinak hathat, de ahogy bolygónk működése, úgy mi mindannyian függünk tőle.


Amióta az emberiség létezik ezen a bolygón, az óceántól függ az élelmezés, a közlekedés, a hagyományok, a túlélés… De az idők során a tengerrel való kapcsolatunk egyre követelőzőbbé vált: az emberiség fejlődése egyre nagyobb nyomást gyakorolt ránk, az óceánra gyakorolt hatásunk pedig egyre hangsúlyosabbá vált.Mindeközben az óceán továbbra is fenntartott minket és csendben viselte tetteink súlyát. Most pedig láthatjuk, szörnyű állapotában, hogy mit is tettünk.

Rajtunk áll, egyéneken és együtt, hogy meghallgassuk és megosszuk tudásunkat, hogy áthidaljuk a korlátokat és együttműködjünk…, hogy helyreállítsuk az óceánok élénkségét, és új életre keltsük őket.

Ezzel a felhívással kér mindenkit az ENSZ az óceánok világnapján, hogy csatlakozzunk a kezdeményezéshez, ünnepeljük az óceánokat, de ami még fontosabb: tegyünk lépéseket annak érdekében, hogy javulást érhessünk el.

De mit tehetünk mi, távol az óceánoktól?

Nem lehet elégszer ismételni, hogy micsoda szennyezést okoznak az egyszer használatos műanyagok, amik a vizeinkbe jutva károsítják annak élővilágát. Te is tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a hulladék.

A másik nagy probléma, hogy a mértéktelen fogyasztás hatalmas kibocsátásokat is eredményez, ami hatással van nemcsak a levegőnk minőségére, a hőmérsékletre és a vizek hőmérsékletére is. Azzal, hogy az óceánok vize egyre csak melegszik, ezzel párhuzamosan veszélybe kerül az élőviláguk, aminek eredményeképpen kevesebb oxigén termelésére lesznek képesek vizeink, ez pedig az emberiség egészségét fenyegeti.

Bárhonnan is indulunk, mindig az a vége, hogy ha nem teszünk valamit, ha nem lépünk vissza a termelésben, és előre a megújuló erőforrások, fenntartható alapanyagok és tudatos fogyasztások irányába, akkor az rövid időn belül olyan klímakatasztrófát idéz majd elő, aminek negatív hatásait a Föld minden lakója saját bőrén érzi majd (ahogy már az elmúlt években is érzékelhettük).

Tippek, amelyeket egyéni szinten tehetsz az óceánok és tengerek védelme érdekében

  • Ne vásárolj korallból, teknőshéjakból vagy más tengeri élőlényekből készült ékszereket és egyéb tárgyakat!
  • Támogass óceánokat védő szervezeteket!
  • Használj kevesebb műanyag terméket, mivel ezek többsége az óceánokban köt ki, és veszélyezteti az óceánok élővilágát! Az egyszer használatos műanyagokat pedig egyenesen kerüld!
  • Kerüld a kifogott vadon élő tengeri halak vásárlását az otthoni akváriumodhoz!
  • A tengerben történő fürdés előtt közvetlenül ne kend be magad napolajjal!

Alább pedig egy gyűjtés a korábbi cikkeinkből, amelyekben kapcsolódó jó gyakorlatokról, problémákról, aktuális nehézségekről és lehetőségekről számoltunk be:

2022.03.22. – GEO: A víz világnapja
2022.02.15. – GEO: Vizes élőhelyek világnapja
2021.12.08. – Kék karbon: elhanyagolt klímavédelmi szuperfegyver
2021.08.06. – GEO: Tiszta víz és az óceánok


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment