Föld Gazdaság

#BonnClimateConference

Június 6-án megkezdődött Bonnban az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája, mely a novemberben, ezúttal Sharm El-Sheikh-ben megrendezésre kerülő COP27 előkészületi eseményének tekinthető.


Míg a COP jellemzően a politikai játszmákról és az irányok kijelöléséről szól, a most zajló éghajlatváltozási konferencia sokkal inkább technikai jellegű. A kormányok képviselői a glasgow-i COP26 óta most találkoznak először.

Hátterét és súlyát a klímaváltozás fokozódó hatásai és a feszült geopolitikai helyzet adja. Az egyeztetések olyan lényeges témák mentén zajlanak, mint az üvegház hatásúgázok csökkentése, a klímaadaptáció és a fejlődő országok részére biztosított, kibocsátáscsökkentést és adaptációt segítő pénzügyi támogatások.

A konferencián eddig érintett témák közé tartozik a fejlődő országok klímaakcióinak bemutatása, a globális klímaadaptációs célokról történő egyeztetés, valamint a glasgow-i klímacsúcson meghatározott fókuszterületek mentén kijelölt programok implementációja.

Az esemény további érdekessége, hogy hat év után Patricia Espinosa, az ENSZ éghajlatváltozásért felelős bizottságának feje is bejelentette lemondását.

Az orosz-ukrán háború okán komoly élelmezési gondokkal küzdő Egyiptomban megrendezésre kerülő COP27 fókuszában egyébként a várakozások szerint elsősorban az implementáció áll majd. A nemzetek bemutathatják, hogy miként valósítják meg konkrét szakpolitikákkal, programokkal és szabályozással a novemberi klímacsúcson elfogadott célkitűzéseket.


A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment