Ember

Nyolcmilliárd – honnan? hova?

Szerző szomkat

Ma, 2022. november 15-én a világ népessége elérte a nyolcmilliárd főt.

Az egymást követő milliárdok közötti idő egyre rövidül – 30 évbe telt, mire a lakosság száma kétmilliárdról hárommilliárdra nőtt, de csak 12 évbe, hogy hétmilliárdról nyolcmilliárdra emelkedjen – ami a népesség egyre fiatalabbá válását is eredményezi.

A figyelem India népességének növekedésére irányul, párhuzamosan a felpörgő gazdaságával. Alig néhány hónapon belül India beelőzi Kínát, a világ jelenleg legnépesebb országát, amit az is tetéz, hogy India átlagéletkora közel egy évtizeddel fiatalabb Kínáénál, mindössze 28 év. A világon pedig minden ötödik Z-generációs ma Indiában él. India Z generációjának igényei, vágyai és céljai hatalmas szerepet fognak játszani a következő évszázadban.

És ha már India, akkor meg kell említeni, hogy még a COP26-on India bejelentette, hogy 2070-re nettó zéró kibocsátóvá akar válni.
Az egy főre jutó alacsony kibocsátás (1,8 tonna CO2) ellenére India a harmadik legnagyobb kibocsátó a világon, 2019 óta évente nettó 2,9 gigatonna szén-dioxid-egyenértéket (GtCO2e) bocsát ki. E kibocsátás nagy részét (kb 70 %-át) hat ágazat adja: energia, acélipar, autóipar, repülés, cement és mezőgazdaság.

A COP27-en, hétfőn pedig közzétette nemzeti jelentését, mely szerint a tisztább üzemanyagokra történő fokozatos átállás és a háztartások fogyasztásának csökkentése a fő prioritása a 2070-es cél elérésében. A jelentés most először vázolja fel, hogy a világ második legnagyobb szénfogyasztója hogyan teljesíti a 2021-ben vállalt nettó zéró ígéretét. 

A milliárdok növekedésének mérföldkövei természetesen aggodalmakat ébresztenek nem csak a klímaváltozással, de az erőforráselosztással és élelmezésbiztonsággal kapcsolatban is. 

Egyes kutatások szerint már most elértük azt a szintet, amikor kilencből egy ember számára nem jut elég napi betevő, miközben évente az étel 33-40 %-a vész el vagy kerül hulladékba. 

Az őrült tempójú urbanizáció pedig nem a csillogó új épületeket vagy a zöld felületek növekedését szolgálja majd, hanem a nyomornegyedek elszaporodását, ami elsősorban a vidéki élhetetlen területekről városba irányuló lehetőségkereső tömegek miatt gyorsul fel.

A népesedés érdekessége, hogy a jövőt tükrözik vissza a jelenben, hiszen a holnap nyugdíjasai a mai dolgozókból, a holnap anyái pedig a mai óvodásokból lesznek. Bármilyen pillanatfelvétel a mai népességről elárul egy kicsit a jövőről.
A 2030-as évekre elérhetjük a 9 milliárd főt. Szerinted mit mutat a jelen annak a 9 milliárd embernek az életéről?


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment