Gazdaság

„Nehéz időkben is fókuszban a fenntarthatóság” – megjelent a Magyar Telekom 2022. évről szóló fenntarthatósági jelentése

Szerző Vida Melinda

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia második évét zárta a Magyar Telekom. A 2022. évi eredményekről a friss Fenntarthatósági jelentésében számol be a vállalatcsoport.

A Magyar Telekom Csoport 2005 óta kezeli stratégiai szinten a fenntarthatóságot, amelynek megfelelően a tevékenységét hármas pillér mentén – környezet, társadalom, vállalatirányítás – alakította ki. A 2021-2030 közötti időszakban a vállalat három fő stratégiai prioritást határozott meg a teljeskörű fenntarthatósági megfelelés mellett. A Klímavédelem területén a Scope 1-2 kibocsátást 84%-kal, a Scope 3 kibocsátást pedig 30%-kal kívánja csökkenti 2030-ig. A Digitalizációs célok között szerepel, hogy 2030-ra Magyarországon minden háztartásban biztosítsa a gigabit-képesség lehetőségét, valamint, hogy képzésekkel és digitalizációt támogató projektekkel járuljon hozzá ahhoz, hogy 6 millió ember legyen digitálisan érettebb hazánkban. Sokszínűségi és esélyegyenlőségi vállalásként pedig azt fogalmazta meg a Telekom, hogy a stratégiai időszak végéig a női vezetők aránya minimum 40% lesz, valamint, hogy 100%-ban akadálymentes szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.

„A digitalizációval a fejlődést szolgálva, a társadalmi akadálymentességet elősegítve és a környezet védelmét szem előtt tartva a Magyar Telekom az ország vezető fenntartható vállalata kíván maradni, figyelve a trendeket, és adott esetben alkalmazkodva hozzájuk. Felelős vállalatként egyetlen út van előttünk: példamutató szerepben kijelölni az irányt a digitalizáció, a környezetvédelem és a sokszínűség felé. Eltökélt szándékunk, hogy támogassuk Magyarország sikeres teljes körű digitális átalakulását. Tesszük ezt úgy, hogy a folyamatosan változó piaci környezetben, a globális hatásoktól függetlenül is az elérhető legjobb szolgáltatásokat biztosítjuk ügyfeleinknek, a legjobb hálózaton” – mondta el Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

2022-es eredmények

2022 végén a Magyar Telekom Csoport immár 8. évét zárta karbonsemleges vállalatként, az elektromos energia igényét pedig most is 100%-ban megújuló energiával fedezte. A 2015-ös bázisévhez képest 2022-ben 39%-kal csökkent a Magyar Telekom Csoport összesített üvegházhatású gáz-kibocsátása, amihez nagy mértékben hozzájárult a hálózatfejlesztés, a 3G hálózat lekapcsolása, a hibrid munkavégzés, valamint a vállalatcsoport által indított energiamegtakarítási folyamatok. Tavaly 518 858 távmunkában töltött napot regisztráltak a munkatársak, ezzel közel 17,5 millió km utat és 92 évnyi utazási időt spóroltak meg.

2022 év végéig a Magyar Telekom digitális felelősségvállalást célzó programjai több mint 4 millió főt értek el országszerte. A „Legyélteis! MOST generációs” program 926 000 főhöz jutott el 2022-ben, 530 középiskolás diák személyesen vett részt a foglalkozásokon és az online tananyagok elkészítésében, valamint 24 700 nyugdíjas sajátította el a tananyagokat.

2022-ben újra 24 órás gyakornoki felvételt hirdetett a Magyar Telekom. Az egyedülálló kiválasztási folyamat során a vállalat egy nap alatt 200 jelentkezőből 21 tehetséges fiatalt szerződtetett, akik szeptemberben – a Randstad friss felmérése alapján – a telekommunikációs szektor legvonzóbb munkahelyén kezdhették építeni karrierjüket.

A sokszínűség többszörösen megtérülő befektetés: nő az innovációs potenciál, a változástűrő képesség és az ügyfélelégedettség is. E gondolat mentén tudatosan dolgoznak a társadalmi esélyegyenlőség érvényesítésén a munkatársi életciklus minden pontján. Amellett, hogy továbbra is 70% felett van a vállalatcsoportban a szülési és kisgyermek nevelési távollétet követően visszatérő kollégák aránya, 2022-től szintén a munka-magánélet egyensúly megteremtésének érdekében a hazai nagyvállalatok közül elsőként a Magyar Telekom Csoport indított kísérleti programot a 4 napos munkahét tesztelésére. A pilot eredményei alapján 2023. februárjától további csapatok bevonásával folytatja a vállalat a 4 napos munkahét tesztelését.

2022-ben a Magyar Telekom családbarát vállalati folyamatait, értékrendjét és munkavállalói számára nyújtott megoldásait auditált folyamat során a Családbarát Magyarország Nonprofit Közhasznú Kft. Családbarát Hely arany fokozatú minősítéssel díjazta.

A Magyar Telekom Csoport fenntarthatósági törekvéseit több nemzetközi felelős befektetői szervezet is elismerte. A vállalat 2022-ben is megtartotta pozícióját az FTSE4Good indexcsalád tagjaként, „B” Prime minősítést kapott az ISS ESG felelős befektetői értékelésen, az MSCI ESG értékelésben pedig a legjobb, AAA minősítést érte el. Szintén 2022-ben a CDP Supplier Engagement Rating (SER) értékelés a Magyar Telekomot a top 8 százalékba sorolta, a klímaváltozási értékelésében pedig A értékelést kapott.

A 2021-ben megkezdett, hosszútávra tekintő stratégiával a vállalatcsoport továbbra is azon dolgozik, hogy megoldásaival és működésével egy élhetőbb és fenntarthatóbb holnap beköszöntét támogassa.

Büszkék vagyunk rá, hogy fenntarthatósági tanácsadóként támogathatjuk a Magyar Telekomot, mind a vállalatcsoport új fenntarthatósági stratégiájának megalkotásában és annak koordinálásában, mind a 2022. évi Fenntarthatósági jelentés elkészítésében.
Megjelent a Magyar Telekom Nyrt. 2022. évi Fenntarthatósági jelentése.
A Magyar Telekom publikálta a Vállalatcsoport 2022. évi eredményeit összefoglaló Fenntarthatósági Jelentését, ami már elérhető a vállalat weboldalán [magyar, angol]. A vállalat fenntarthatósági tevékenységeit, főbb eredményeit, valamint a soron következő ötödik, 2021-2030 között érvényben lévő Fenntarthatósági stratégia fő célkitűzéseit, fókuszterületeit is ismertettük a jelentésben.
A Magyar Telekom fenntarthatósági jelentései 2004 óta a fenntarthatóság irányelveinek megfelelően számolnak be a Csoport működéséről, tevékenységéről, eredményeiről. A jelentések készítésekor a Global Reporting Initiative (GRI – Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés) irányelvei kerülnek alkalmazásra, megfelelve ezáltal annak az alapelvnek, hogy a jelentések legyenek az átláthatóság és nemzetközi szintű összehasonlíthatóság alapjai. A 2022-es évi Fenntarthatósági Jelentés a GRI 2021 Szabványnak megfelelően készült.
A hitelesség érdekében a jelentéseket független, harmadik féllel tanúsíttatjuk, az erről szóló minősítés minden jelentésben megtalálható. A GRI kritériumoknak való megfelelés független vizsgálatát és tanúsítását a PricewaterhouseCoopers végezte az ISAE 3000 és ISAE 3410 nemzetközi standardek alapján.
Amennyiben az Ön cége is fenntarthatósági jelentés kiadását tervezi, vagy fenntarthatósági stratégiát, esetleg klímastratégiát szeretne, a Planet Fanatics’ Network csapata szakmai támogatást nyújt az előkészületekben, az adatgyűjtésben, illetve végig kíséri vállalatukat a teljes folyamaton.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment