Gazdaság

A legzöldebb vállalatok és NGO-k – a szakértők szerint

Szerző admin

A GlobeScan  és a SustainAbility Institute éves felmérés keretében több mint 25 éve követi nyomon a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakértői véleményeket. 2023-ban több mint 500 fenntarthatósági szakembert kérdeztek meg, a világ 63 országából. 

A megkérdezett szakértők szerint a legsürgetőbb fenntarthatósági probléma továbbra is a klímaváltozás (93%), amit az erdőirtás (86%), a biológiai sokféleség csökkenése (86%), valamint a vízhiány (86%) követ. Az első helyezettek közé társadalmi jellegű kihívások is bekerültek, mint a szegénység (80%) és a társadalmi egyenlőtlenségek (78%). 

A szakértők több ponton is kiemelik az államok szerepét a vállalati fenntarthatóság előmozdításában. Abban a kérdésben, hogy az elmúlt egy évből mit tartottak a legkedvezőbb fenntarthatósági változásnak, az első helyen (25%) az új szabályozásokat említették (pl. az USA-ban megjelent inflációcsökkentési törvény, EU Zöld Megállapodással kapcsolatos fejlemények). A fenntarthatósági közzétételi szabványok (pl. ESG, TNFD, TCFD) a második helyen szerepeltek (13%), amit a biodiverzitás megőrzésére irányuló nemzetközi előrelépések követtek (COP15 konferencia) (10%). Szintén említésre méltók a zöld/fenntartható pénzügyekkel és a megújuló energetikai beruházásokkal kapcsolatos fejlemények és az  ENSZ-egyezmény a nyílt tengerek élővilágának védelméért

A legfenntarthatóbb vállalati stratégiával rendelkező cégek közül a Patagonia került ki győztesen (32%), megelőzve ezzel a tavaly elsőként szereplő Unilevert (29%). A Patagonia megítélését az javította, hogy nemrégiben a vállalat tulajdonjogát egy klíma- és környezetvédelemmel foglalkozó alapítványra ruházták. A legjobbak közé idén is bekerült az IKEA (10%), a Natura&Co (9%), valamint a Microsoft (6%). (A hazai nagyvállalatok fenntarthatósági ranglistáját nemrégiben a HVG top 100 árbevételű magyar vállalatából kiindulva a Planet Fanatics’ Network és a HVG közösen jelentette meg. Ebben a listában egyetlen olyan cég szerepel, ami tárgyalt jelentésben is megjelenik: ez a Schneider Electric (a GlobeScan jelentésében 10., a magyar ranglistában a 22. helyezést érte el).

Az NGO-k közül a fenntarthatósági szakértők továbbra is túlnyomórészt a WWF-et tartják a fenntartható fejlődés éllovasának (42%), amelyet a Greenpeace  (5%) és az ENSZ-hez kötődő szervezetek, mint a Globális Megállapodás (15%) és a World Resources Institute (14%) követnek. Abban a tekintetben, hogy miért pont ezeket a szervezeteket tartják a legjobbnak, az együttműködési készség, a fenntarthatóság iránti elkötelezettség (37%), a tapasztalatok (27%), illetve a kezdeményezések nagysága / elérése (22%) szerepeltek.

A szerzőről

admin

Leave a Comment