Élet-módi

Coldplay: a fenntarthatóság úttörője

A világon első zenekarként a Coldplay tett közzé fenntarthatósági jelentést, amely a Szférák zenéje elnevezésű világturnéjuk ESG hatásait hivatott bemutatni.

Úttörő lépésre szánta el magát a világhírű brit zenekar, a Coldplay, és közzétette az első olyan fenntarthatósági kiadványt, amely egy zenekar hatásait, valamint fenntarthatósági céljait mutatja be átfogó módon. Habár a zene világáról elsősorban nem a fenntarthatósággal kapcsolatos aggályok jutnak eszünkbe, valójában a nemzetközi színtéren mozgó együttesek számottevő hatással bírnak mind a környezetre, mind a helyi közösségek életére.

A Coldplay célkitűzése, hogy turnéja karbonlábnyomát a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.  Ehhez három alapelvet tart szem előtt: a csökkentést, a technológiai fejlesztést és a helyreállítást.

  • A zenekar 50%-kal csökkenti CO2-kibocsátását, mérsékli fogyasztását és előtérbe helyezi az újrahasznosítást.
  • Támogatja az újszerű, zöld technológiai megoldásokat és a turnézás karbonlábnyomának csökkentését célzó, fenntartható módszerek kidolgozását.
  • Természetes- és technológiai helyreállítási projektek (újraerdősítés, természetes élőhelyek megőrzése, talajregeneráció, CCS, megújuló energia) olyan portfólióját támogatja, amelyek jelentős mértékben képesek ellentételezni a turné karbonlábnyomát.

CO2-kibocsátások

A CO2-kibocsátás csökkentése érdekében a Coldplay partnerségre lépett a DHL nemzetközi szállítmányozási vállalattal, amelynek megoldásai jelenleg piacvezetőnek számítanak a logisztikához kapcsolódó emissziók csökkentése terén, legyen szó a levegőben vagy szárazföldön történő szállításról. A zenekar az elkerülhetetlen kibocsátások ellentételezéseként minden eladott jegy után támogatja egy fa ültetését, valamint hosszú távú gondozását.

Biodiverzitás

A zenekar faültetési projekteket támogat többek között Brazíliában, Haitin, Romániában és Kaliforniában; főként olyan területeken, amelyeken erdőirtás történt korábban. Emellett támogat még a talajegészség javítását célzó mezőgazdasági projekteket, az óceáni műanyagproblémára specializálódott szervezeteket, valamint konzervációs és újravadítási programokat.

Energia

A színpad energiaellátását szinte teljes egészében megújuló energiából biztosítják, a fennmaradó energiaigényt pedig alacsony-kibocsátású energiaforrásból szerzik be. A turnék helyszínén napelemeket telepítenek, bioüzemanyagokat használnak (hiszen például a megújuló dízelhasználat 75-95%-os kibocsátást eredményez a turnéra érkező kamionok esetében), a koncertek környezetében pedig olyan járólapokat helyeznek el, amelyek a rajongók mozgása, tánca közben képesek a kinetikus energiát hasznosítani. Ezen túlmenően olyan bicikliket is felállítanak, melyeken tekerve az energiától duzzadó rajongók szintén a show energiaellátáshoz járulhatnak hozzá.

Utazás

A zenekarok – ahogyan a sportcsapatoknál is – esetében a legtöbb kritikus hang a folyamatos, globális léptékű, magánrepülőgéppel történő utazással járó környezeti terhelésre hívja a figyelmet. Az utazás a Coldplay világturnéjának is megkerülhetetlen összetevője, azonban a zenekar a repülős utazások jelentős részét kereskedelmi járatokon teszi meg. A szárazföldi utazáshoz elektromos személygépkocsikat és biodízellel üzemelő kamionokat vesznek igénybe a célországokban.

Show

 A koncertek helyszínére kiküldésre kerül egy szakértő, aki felméri a terepet és összegyűjti a helyi adottságok között elérhető legjobb gyakorlatokat. Magát a színpadot könnyű, alacsony karbonlábnyommal rendelkező, a show után újrahasználható elemekből építik fel. A rajongók által viselt LED-es karszalagok 100%-ban komposztálható, növényi alapú összetevőkből kerülnek legyártásra, a koncert után begyűjtve őket pedig immár 80%-kal sikerült csökkenteni a gyártási volument. A show közben kilőtt konfetti 100%-ban biológiai úton lebomló alapanyagból készül, a kilövéshez használt szerkezet pedig a korábbi turnékon alkalmazottakhoz képest kevesebb gázt használ fel.

Rajongók

A rajongókhoz kapcsolódó közvetett kibocsátások teszik ki a turné karbonlábnyomának oroszlánrészét. Ennek csökkentése érdekében egy olyan appot javasolnak a koncertlátogatóknak, amely a koncertre történő oda-visszautazáshoz alacsony kibocsátású közlekedési opciókat kínál fel. Azok a rajongók, akik az ilyen közlekedési módokat használják, alacsonyabb áron juthatnak a jegyekhez.

Merch

A zenekar valamennyi merch terméke fenntartható és etikus módon kerül beszerzésre, ahol arra lehetőség van, ott a műanyag összetevők természetes és újrahasznosítható alternatívákkal kerülnek helyettesítésre.

Mennyire tekinthető szakmailag kielégítőnek a jelentés?

Maga a jelentés technikai értelemben véve nem jelentés. A kiadvány online, letisztult, könnyen érthető formában mutatja be a zenekar fenntarthatósági tevékenységét, mely szinte teljes egészében a környezeti hatásokra fókuszál. Emiatt is túlzás rá bármiféle ESG-riportként tekinteni, hiszen a másik két pillér érintőlegesen kerül csupán közzétételre benne. A kiadvány nem követ nemzetközi szabványrendszert, nem mutat be számszerű stratégiai célokat (céldátummal és bázisévvel), ahogyan adatszintű közzétételt sem tartalmaz (vagy ha igen, azt nem a lényeges témák esetében). Nem derül ki belőle a zenekar karbonlábnyoma, vízfogyasztása vagy hulladék újrahasznosítási rátája, de az sem, hogy a bevétel mekkora hányadát fordítják a felsorolt környezeti projektekre. Emiatt a vállalások szinte mindegyike homályos: nem kínálnak konkrétumokat, viszonyítási alapot, a zenekar valós környezeti hatásaira nem derül fény.

A kiadvány ugyanakkor messzemenőkig üdvözlendő, hiszen mint celebritás nagy hatással van az emberekre, és egy olyan utat jelöl ki a zenekarok és rajongók világa számára, amire nagy szükség van ahhoz, hogy a jövő generációi is élvezni tudják a zene varázsát. A fenntarthatóság alapelveinek életünk minden területén meg kell jelennie, ha valóban átfogó, rendszerszintű változást szeretnénk elérni. Emiatt is érdemes túllépnünk azon a némiképp beszűkült nézeten, miszerint fenntarthatósági jelentést csak nagyvállalatok készíthetnek. A fenntarthatósági jelentéstétel minden felelős szervezet és érdekelt felei közt hasznos információcserét jelent. Ha jó példát szeretnénk látni, nem kell messzire mennünk: az alapítványok között elsőként a magyarországi Bátor Tábor adott ki fenntarthatósági jelentést, amely a GRI legújabb szabványrendszerét követve mutatja be a szervezet hatásait és stratégiáját, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz való hozzájárulását.

Azok kedvéért, akik nem sűrűn járnak Coldplay koncertre, az alábbi, 2023-as turnéjuk trailere adhat egy kis ízelítőt [a szerk.]

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment