Föld

Magyar kutató az IPCC vezető tisztségviselői között

Új tisztségviselőket választott az IPCC: az alelnöki pozíciót Ürge-Vorsatz Diána, nemzetközileg elismert klímakutató kapta meg.

Tegnap, július 26-án az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) megválasztotta tisztségviselőit a hetedik értékelő ciklusra. Jim Skea (Egyesült Királyság), a fenntartható energiatudományok professzora nyerte el az elnöki tisztséget, aki közel negyven éves klímatudományi tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik, így ideális jelöltnek tűnik az értékelési ciklus vezetői posztjára.

„Az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent bolygónkra nézve. Célom, hogy olyan IPCC-t vezessek, amely valóban reprezentatív és befogadó. Egy olyan IPCC-t, amely a jövő felé tekint, miközben kihasználja a jelenben rendelkezésre álló lehetőségeket. Egy olyan IPCC-t, amely mindenkit meghallgat.” – nyilatkozta a 69 éves Skea. –”Ebben három prioritást fogok követni: befogadóvá, sokszínűvé tenni a szervezetet, megőrizni az értékelő jelentések tudományos integritását és politikai relevanciáját, valamint hatékonyan felhasználni az éghajlatváltozásról rendelkezésre álló legjobb tudományos ismereteket.”

A választásra a kenyai fővárosban, Nairobiban található ENSZ Környezetvédelmi Programjának központjában került sor, ahol az IPCC 59. ülését tartják a napokban. Négy jelölt volt versenyben a testület elnöki posztjáért, köztük egy nő is, ezzel pedig ez az első alkalom az IPCC történetében, hogy női jelölt is indult a legmagasabb pozícióért. Az elnök személye mellett a további 33 tisztségviselő is kiválasztásra került, köztük a három alelnökkel. Külön öröm és büszkeség a magyar klímatudomány számára, hogy Ürge-Vorsatz Diána kapta meg az egyik alelnöki pozíció. Több mint 160 ország jelenlévő képviselői szavaztak bizalmat az elismert hazai kutatónak, akinek ezúton is gratulálunk!

A hetedik értékelő jelentés befejezése az elkövetkező öt-hét évben várható. A legfrissebb rendelkezésre álló, hatodik értékelő jelentés (AR6) fő megállapításai a következők voltak (amit a tapasztalatok szerint nem lehet elégszer ismételni):

  • Az éghajlati intézkedések üteme és mértéke nem elegendő az éghajlatváltozás kezeléséhez.
  • Számos, megvalósítható és hatékony lehetőség áll rendelkezésre az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és az ember okozta éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra.
  • A klímaváltozás mérséklése a következő területek egyidejű fejlesztése mellett lesz lehetséges: klímafinanszírozás, technológia, kapacitásépítés és nemzetközi együttműködés.

A hatodik értékelő jelentésről írt cikkünk itt olvasható.

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment