Gazdaság

GRI és ESRS egy jelentésben?

A GRI és az EFRAG közös nyilatkozatot adott ki szabványrendszereik összehangolhatóságáról, eloszlatva a plusz terhek miatt aggódó vállalatok kétségeit.

Az EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) és a GRI (Global Reporting Initiative) közös nyilatkozatot tett közzé a két szabványrendszer (GRI Standards 2021 és ESRS) nagyfokú összehangolhatóságáról. Ez azért is pozitív fejlemény, hiszen így az ESRS (European Sustainability Reporting Standards) bevezetésével sem fog jelentősen megnőni a fenntarthatósági jelentési kötelezettség okozta terhelés a vállalatoknál. Állításuk szerint az ESRS felhasználóbarát, egyszerű és logikus felépítésű.

Az ESRS – a CSRD-ben megfogalmazott követelményeknek megfelelően – a GRI-vel azonos definíciót alkalmaz az lényegességi hatásvizsgálat tekintetében. Voltaképpen integrálja az új szabványrendszerbe a GRI több évtizedre visszanyúló szakértelmét és tapasztalatait. Emiatt az ESRS és GRI alapvető fogalmai és közzétételi követelményei szinte teljes mértékben, vagy – ahol a teljes összhang nem volt lehetséges – nagyon szoros összhangban vannak.

Azoknak a vállalatoknak, melyek már jelenleg is a GRI-szabványrendszerének részben vagy egészben megfeleltetett jelentést tesznek közzé, nem kell különösebb erőfeszítéseket tenni az ESRS-megfelelés érdekében. A GRI által elvárt, a lényeges témákhoz tartozó hatások kiindulási pontként szolgálnak az ESRS által elvárt, részletesebb kockázati elemzéshez. A vállalatoknak megvan rá a lehetősége, hogy jelentésüket egyidejűleg feleltessék meg a két szabványrendszernek, így továbbra is elegendő egy dokumentumot közzétenni.

Fontos kiemelni azonban, hogy teljes átfedés nincs a két szabványrendszer között! Bár az ESRS szerinti jelentés közzétételét a GRI elfogadja „with reference” (részleges) szintű megfelelésnek a saját szabványrendszerében, az „in accordance” (teljeskörű) szintű megfelelést nem biztosítja. Tehát azoknak a vállalatoknak, melyek már eddig is „in accordance” szinten jelentettek, továbbra is szükséges lesz az ESRS-megfelelésen túl a további GRI-indikátorok szerint is jelenteni. Ilyen például a GRI 207, az adózásról szóló indikátorcsoport, amely a GRI-ben megjelenik, az ESRS-ben viszont nem.

A CSRD szerint azok a 250 főnél nagyobb vállalatok, melyek nettó árbevétele meghaladja a 40 millió eurót vagy mérlegfőösszege a 20 millió eurót, 2025-től kötelesek az ESRS szabványrendszerének megfeleltetett jelentést közzétenni a 2024-es pénzügyi évről.

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment