Élet-módi Ember Föld Gazdaság

Fenntartható Lego – arra várhatsz?!

Szerző Vida Melinda

Közel 2 éve jelentette be a LEGO, hogy dolgozik azon, miképp válhat kevésbé környezetterhelő, fenntarthatóbb működésű céggé, úgy, hogy megtartja a LEGO időtállóságát és biztonságos használata iránti elköteleződésüket. Hol tartanak ma?

„Célunk az, hogy a LEGO® kockákat fenntartható forrásokból állítsuk elő, anélkül, hogy minőségben vagy biztonságban kompromisszumot kötnénk. Ez merész célkitűzés, mivel olyan teljesen új anyagokat kell fejlesztenünk, amelyek biztonságosak és elég erősek ahhoz, hogy generációkon át öröklődhessenek. A jövőbeli LEGO téglatestnek tökéletesen illeszkednie kell egy olyan tégla mellé, amit több mint 60 évvel ezelőtt gyártottak.”

Hol tartunk ma?
Máig a fenti célkitűzés fogadja a Lego oldalára látogató érdeklődőket. Ám a napokban Niels Christiansen, a dán családi vállalat vezérigazgatója a Financial Times-nak elmondta, hogy a Lego által tervezett, az olaj alapú műanyagok elhagyására tett lépések hosszabb időt vehetnek igénybe, mint vártuk.

A dán játékgyártó nemrégiben ugyanis elvetette a legkiemelkedőbb fenntarthatósági erőfeszítését, miután kiderült, hogy az új olajmentes alapanyag előállítása magasabb szén-dioxid-kibocsátáshoz vezetne, mint a jelenlegi gyártási folyamat.

Az eredeti tervek szerint a Lego újrahasznosított polietilén-tereftalát használatával szerette volna kiváltani az olaj alapú műanyagokat.

A cél változatlan, az irány az új
A kudarc és a rengeteg kutatómunka után a vállalat úgy döntött, hogy új irányba indulnak el, azaz a meglévő alapanyag összetevőit tegyék fokozatosan fenntarthatóbbá, azáltal hogy több újrahasznosított anyagot is felhaszálnak.

Tudva, hogy ez nem egy egyik napról a másikra megvalósítható lépés, Christiansen azt is elismerte, hogy nehezebb lesz a kommunikáció a fogyasztókkal, mivel kezdetben lehetetlen lesz megállapítani, milyen mértékben csökkent az egyes játékok kibocsátása.

Mindemellett azt is megerősítette, hogy továbbra is arra törekszenek, hogy 2032-ig a korábban kitűzött célok teljesüljenek, vagyis a vállalat szén-dioxid-kibocsátását 37%-kal fogja az alapanyagváltás hatására csökkenteni (bázisév: 2019).

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment