Ajánló Föld Gazdaság Inno/Tech

Mérföldkő a hazai vállalati zöldülésben: Világszínvonalú energiapiaci innovációval újít a Westend

Szerző Vida Melinda

A Solar Markt és az E.ON dekarbonizációs csomagjával, a Green Clouddal vált hazai zöld energiára a Westend. A Planet Fanatics’ Network fenntarthatósági tanácsadóként vesz majd részt a projekt megvalósításában.

Innovatív, nagy teljesítményű naperőmű épül Szihalmon

A Solar Markt 2024-ben elkészülő szihalmi naperőműve hazai szinten egyedülálló lesz a versenypiaci szegmensben. A 49 500 kVA AC teljesítményű erőműben 104 550 Risen Energy napelem termeli majd az energiát, a legfejlettebb technológiát képviselő True Capture okos vezérléssel. A napelempark által megtermelt energia képes lenne egy több, mint 25 ezres város éves áramellátását biztosítani.

Egyre több üzleti befektető vélekedik úgy, hogy a zöldenergia egy jövedelmező üzleti lehetőséget jelent. A szihalmi naperőmű az Erste Bank és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. finanszírozásával valósul meg, amely beruházás megközelíti a 25 milliárd forintot.

„Nagyon örülünk, hogy egy olyan innovatív és előremutató szolgáltatás elindításához járulhatunk hozzá, mint a Green Cloud. A Szihalmon épülő napelempark a magyar Erste eddigi legnagyobb megújuló energetikai ügylete. Az Erste számára a környezeti és társadalmi (ESG) szempontok figyelembevétele olyan prioritás, amelyet a mindennapi működésünk mellett a hitelezésben is igyekszünk minél inkább érvényesíteni. Célunk, hogy 2026-ra a teljes vállalati hitelállomány negyedét a környezeti célt szolgáló beruházások finanszírozása adja. Az idei évre kitűzött zöld finanszírozási célt bankunk – nem utolsósorban a szihalmi naperőmű megvalósításához nyújtott finanszírozásnak köszönhetően – teljesítette” – fogalmazott Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója.

A Hiventures és a Solar Markt 2022 szeptemberében kötött stratégiai megállapodást. A Hiventures tőkebefektetésének köszönhetően több helyszínen jutottak el építésre kész állapotig naperőmű fejlesztési projektek, köztük a szihalmi.

„Épp az ilyen sikertörténetek életre hívásáért indítottuk el a közép-és nagyvállalatokat célzó tőkebefektetési üzletágunkat. Általa olyan fázisban tudtunk finanszírozást biztosítani a Solar Markt számára, amely a hagyományos banki keretekkel még nem volt kompatibilis. A bevont tőke révén azonban a beruházásintenzív energetikai projekt eljutott a banki finanszírozhatóság állapotáig, így innentől a két pénzügyi eszköz együttesen, egymást kiegészítve teszi lehetővé az eredményes, jövőbe mutató projekt megvalósítását” – tette hozzá Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója az ügylet kapcsán.

A Solar Markt jelenleg további három nagykapacitású erőmű létesítését készíti elő, távlati célja pedig Közép-Európa legnagyobb, beszerzési láncoktól független zöldenergia-platformjának létrehozása.

A zöldenergia elterjedése teljes mértékben átalakítja az energia rendszerek minden szegmensét, a termeléstől a disztribúción át az értékesítésig. Ennek az „evolúciónak” az első lépése a Green Cloud szolgáltatási csomag, amely a Solar Markt és az E.ON közös termékeként úttörő a piacon. Az épülő szihalmi erőmű a Green Cloud ügyfeleit szolgálja ki zöld árammal – emelte ki Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke.

A mai gazdasági és üzleti környezetben a vállalatok számára kiemelten fontos a biztonságos áramellátás, a kiszámítható költség és a fogyasztásuknak megfelelő mennyiségű zöld áram beszerzési kockázatának minimalizálása. Ezért is választotta zöld jövőjének garanciájaként a Solar Markt és az E.ON közös termékét a Westend.

Budapesti épületegyüttese áramfelhasználásának mintegy kétharmadát fogja közvetlenül a Szihalmon termelt napenergiából fedezni, amivel 5600 tonna/év CO2 kibocsátását kerüli el a zöldenergiát kínáló platform segítségével. Kiegyenlítő energiát pedig – mivel a napelemek termelése napszakhoz kötött – az E.ON-tól vásárol a zavartalan működés biztosításához. A 10 évre kötött szerződés kellő rugalmasságot nyújt a vállaltnak: ha további zöldenergetikai beruházásokat akar megvalósítani, például a saját energiatermelés vagy energiatárolás területén, a konstrukció erre is lehetőséget biztosít számára.

A Gránit Pólus Csoport és a tulajdonában lévő Westend is elkötelezett a zöld átállás és fenntartható működés mellett. Ezirányba tett konkrét lépésünk a zöldenergia vásárlás, maximalizált ár mellett. Így egy esetleges energiaár emelkedését is ki tudjuk védeni, segítve bérlőinknek a tervezhető működést. Rajtunk keresztül pedig ők is elindulhatnak a „zöldülés” felé – hangsúlyozta Simona Ioana Ion, a Westend Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója.

A Green Cloud

A klímatudatos vállalati működés immár nem választás kérdése, hanem elengedhetetlen feltétele az értékteremtő gazdálkodásnak. A széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése egyszerre szabályozói előírás és egyre inkább a piaci sikerességet meghatározó befektetői és ügyfélelvárás is. Ebben nyújt egyszerűen igénybe vehető, hatékony segítséget a Solar Markt és az E.ON Hungária Csoport dekarbonizációs csomagja, a Green Cloud, amely hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a dedikált zöldenergiát vállalati ügyfeleinek.

A hazai energiapiac jellemzője, hogy a zöldenergia iránti igény gyorsabban nő, mint ahogyan azt a termelési kapacitások követni tudnák. Az iparági prognózisok szerint a magyar vállalkozások jövőbeni zöldenergia-igényeit csak részben lehet itthonról kielégíteni, miközben a gazdálkodók rá vannak kényszerítve energiagazdálkodásuk zöldítésére, akár nagy költségű beruházások árán is. A Solar Markt és az E.ON együttműködése révén kialakított zöldenergia-platformot és -szolgáltatást tartalmazó Green Cloud komplex termék, erre a nehezen leküzdhető kihívásra kínál megbízható, hosszú távú hazai megoldást.

A két vállalat által kínált dekarbonizációs szolgáltatáscsomag keretén belül a Solar Markt zöldenergia-ellátást biztosít ügyfeleinek az ország legnagyobb, piaci alapon működő napenergia-rendszerének felépítése és üzemeltetése révén. A beruházásban megépülő hazai napenergiaparkok a napenergiát elektromos árammá alakítják, és továbbítják azt az elosztóhálózatba. Az E.ON mérlegkörébe veszi a zöldenergiát, igényre szabottan kiegészíti azt hagyományos módon megtermelt villamosenergiával, így biztosítja a teljes ellátás biztonságát. A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfelek közvetlen, hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodást, ún. Power Purchase Agreementet (PPA) írnak alá a termelővel és egy részleges ellátási szerződést a kereskedővel, így pénzügyileg is kiszámítható és előre kalkulálható, biztonságos energiaellátást kapnak hosszú távra.

„Stratégiai partnerünkkel a magyar piacon egyedülálló módon tudunk zöldenergiát nyújtani a környezettudatos vállalkozásoknak, hozzájárulva ezzel hazánk karbonsemleges törekvéseihez. A fenntarthatóság, a karbonsemleges üzleti tevékenység egyre erősebb elvárás – az ügyfelek, a partnerek és a befektetők részéről is. Mi kiszámítható módon, rugalmasan igazodva az igényekhez, hozzá tudjuk segíteni a vállalatokat a zöld működéshez” – mondta el Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

A Green Cloud platform tanácsadási szolgáltatást is tartalmaz, kiaknázva partnere, a Planet Fanatics’ Network tanácsadói tapasztalatát a vállalati fenntarthatóság és klímastratégia terén. Az ügyfeleket többek kötött energetikai audit, a vállalt működéséből származó közvetlen és közvetett szén-dioxid kibocsátási leltár, valamint egy klímaelvárásokon alapuló steakholder-kutatás is segíti fenntarthatósági céljainak elérésében.

„Mivel a Solar Markt erőműveiből származó zöldenergia-termék skálázható, a jövőben egyre magasabb zöldáram-fogyasztási arány mellett tudja hozzásegíteni az ügyfeleket a net zero karbonkibocsátási célok eléréséhez. A Green Cloud szolgáltatási csomag a lehető legrugalmasabban képes kezelni az ügyfelek egyedi áramellátási igényeit, jelentősen csökkentve az energiaellátáshoz kapcsolódó üzleti kockázatokat” – emelte ki Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke.

A Solar Markt és az E.ON elsősorban azon cégeknek ajánlja a Green Cloud szolgáltatást, amelyek rendelkeznek dekarbonizációs célkitűzésekkel, de nem kívánnak jelentős forrásokat lekötni annak megvalósításához. Az eddigi értékesítési tapasztalatok alapján a megkeresett nagyvállalatok többsége érdeklődést mutat egy hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodás megkötése iránt, az elmúlt időszak energiapiaci bizonytalanságai nyomán ugyanis a zöld szempontokon túlmutatóan is felértékelődött a lokálisan megtermelt, független és kiszámítható áron megvásárolható energia.


A fotón balról jobbra: Lehoczki Balázs, az E.ON Energiamegoldások Kft. ügyvezető igazgatója, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network alapítója, ügyvezetője és Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke

Planet Fanatics szerepe a projektben

A Green Cloud dekarbonizációs csomag keretében a Planet Fanatics elkészíti a vállalat szén-dioxid kibocsátási leltárát, ami a 0. lépés ahhoz, hogy egy szervezet felmérje a jelen helyzetét és felfedezze a problémás területeket, valamint a rövid-, közép- és hosszútávon bevezethető kibocsátás-csökkentést eredményező fejlesztéseket.

A tanácsadói szolgátatás részeként a belső működés és a kibocsátás feltérképezése mellett a vállalat érdekelt feleinek igényei is felmérésre kerülnek egy klímaelvárásokon alapuló stakeholder-kutatás keretében, hogy a jövőben klímavédelmi céljait a vállalat már induláskor összehangolhassa a tulajdonosi kör, az ügyfelek és munkatársak, partnerek és egyéb stakeholderei igényeivel.

Célunk, hogy támogatásunkkal a szén-dioxid kibocsátási leltár és a stakeholder felmérés alapján a vállalkozások valós hatást jelentő célokat alakítsanak ki az ÜHG minimalizálásra, ambiciózusabb esetben a zéró kibocsátásra.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment