Gazdaság

Új határidő a CSRD jelentéstételben

Szerző Ali Amina

Az Európai Unió törvényhozói szerdán elfogadták a CSRD egyes ágazatspecifikus jelentéstételi kötelezettségek 2 éves késleltetésének kérelmét annak érdekében, hogy az érintett vállalatok megfelelően fel tudjanak készülni a szabályozásra.

Az Európai Bizottság javaslata először 2023 októberében hangzott el, miszerint 8 szektort érintő standard bevezetése 2 évvel való eltolása javasolt. A kérelemben a vállalatok jelentéstételi bürokratikus terheinek csökkentése és a szektorspecifikus ESRS (European Sustainability Reporting Standards) határidejének elhalasztása volt. Az említett szektorok az olaj és gáz, közlekedés, bányászat, élelmiszer, mezőgazdaság és energiaipar. Továbbá, a nem EU-s vállalatok jelentéstételi kötelezettségét szintén a 2026-os évre halasztották.

Az ESRS meghatározza a szabályokat és követelményeket, amikről a vállalatoknak jelenteniük kell a fenntarthatósággal kapcsolatban. A jelentéstételhez már a 2024-es üzleti évről kell adatokat gyűjteniük egyes vállalatoknak. Az első ESRS szabályokat 2023 júniusában fogadták el, ahogy arról mi is írtunk, melyben az ágazatfüggetlen, általános jelentéstételi kötelezettségeket tették közzé, ezután az ágazatspecifikus ESRS-ek legkésőbbi elfogadását 2024 júniusáig várják.

A 2 éves késleltetéssel a cél az, hogy megfelelő mennyiségű idő álljon rendelkezésre a vállalatok számára a felkészülésre, valamint hogy ez idő alatt az EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) is ki tudja dolgozni az új, ágazat-specifikus ESRS szabványokat.

Összefoglalva, mit jelent ez a vállalatokra nézve?
Az érintett vállalatoknak az ágazatspecifikus jelentéstételi kötelezettségük kitolódik 2 évvel, azaz 2024 helyett a 2026-os üzleti évről kell jelenteniük az ESRS ágazat-specifikus szabvány szerint 2027-ben, azonban a CSRD korábbi hatálya továbbra is érvényes: a meghatározott vállalatoknak jelenteniük kell, azonban az általános ESRS szabványok mentén.

Forrás: ESGtoday

A szerzőről

Ali Amina

Leave a Comment