Gazdaság

Megjelent a CDP 2023-as értékelése

A CDP felületén több mint 21 ezer vállalat tette közzé a klímaváltozással kapcsolatos információit 2023-ban, azonban a legmagasabb „A” minősítést mindössze 346 cég érdemelte ki közülük.

Mi is az a CDP, és miért fontos?

A CDP (korábbi nevén Carbon Disclosure Project) egy 2000-ben alakult nonprofit kezdeményezés, amely egységes rendszert biztosít vállalatok, városok és régiók számára, hogy azok összehasonlítható információkat tehessenek közzé környezeti hatásaikról. Míg 2003-ban 228 vállalat tett közzé információkat a felületen, 20 évvel később, 2023-ban már meghaladta a 21 ezret a résztvevők száma.

A felületen jelenleg 4 nagy kategória mentén van lehetőség a hatásokról jelenteni: Éghajlatváltozás, Vízbiztonság, Erdő és Szállítói lánc.

A CDP-közzétételnek mind a felelős befektetői értékelések, mind az értéklánc monitorozása tekintetében egyre nagyobb szerep jut az utóbbi években. Az ESG-minősítéssel foglalkozó legnevesebb szervezetek, mint a FTSE4Good, az S&P Global vagy az MSCI ESG már beépítették értékelési módszertanukba a CDP eredményeket is, így attól függően, hogy egy vállalat miként teljesít a CDP-értékelésben, változhat az átfogó ESG-minősítése is.

Egyre több megrendelő is elvárja beszállítóitól, hogy környezeti teljesítményükről adjanak számot a CDP felületén keresztül, hiszen ezáltal gyorsan és hatékonyan át tudja tekinteni az értékláncát, ezáltal a közvetett hatásait.

Az értékelés menete

A végső értékelés 4, egymásra épülő szint figyelembevételével történik, melyek mindegyikén 2 „osztályzatot” lehet elérni. A Disclosure szintű pontozásnál csak a közzétett adatokat veszik figyelembe, és amennyiben a vállalat eléri a szükséges minimum pontszámot, feljebb léphet a következő szintre. Ha nem éri el, akkor „D” vagy „D-”értékeléssel  zár. A következő, Awareness szinten azt vizsgálják meg, hogy a kitöltő mennyire mélyrehatóan értékeli ki azt, ahogy a környezetre hat, illetve ahogy a környezet hat a saját tevékenységére. A harmadik, Management szinten a hatékony és kellően alátámasztott környezeti menedzsment gyakorlatokért lehet kapni pontokat, míg a legfelső, Leadership szinten az elérhető legjobb iparági gyakorlatok mentén kerülnek pontozásra a kitöltők. Minden egyes szinten el kell tehát érni egy minimum pontszámot ahhoz, hogy a következő szinten is értékelésre kerüljön a vállalat.

SzintÉrtékelés
DisclosureD és D-
AwarenessC és C-
ManagementB és B-
LeadershipA és A-

A legjobbak listája

2023-ban globálisan 346 vállalat, Európában pedig 141 cég került fel a CDP rangos „A” listájára, mely a vállalatok klímaváltozással szemben mutatott teljesítményét méri fel egy komplex kritériumrendszer mentén. Az értékelést, melynek során „D-” és „A” között pontozza a résztvevőket, több mint 21 ezer vállalat esetében végezte el a szervezet.

Az „A” lista eléréséhez 2023-ban is számos kritériumnak kellett megfelelnie a vállalatoknak. Ilyen volt többek között az auditált Scope 1,2,3 kibocsátási adatok közzététele, a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os klímacéljával összhangban álló átállási terv, a beszállítók elkötelezésére tett törekvések, valamint az SBT által validált, tudományos alapon meghatározott rövid távú kibocsátáscsökkentési célok megléte.

Az értékelés módszertana évről évre változik, így a jelenleg jól teljesítő vállalatok sem dőlhetnek hátra, hiszen idén is számos új kihívást tartogat majd a kérdőív teljeskörű kitöltése.

A Climate change kategória mellett Forest és Water Security témában is számos vállalat tette közzé teljesítményét 2023-ban. 2300  vállalat volt érdekelt mind a három kategóriában, közülük mindössze 10 szerezte meg az „A” minősítést egyidejűleg a három témában: Beiersdorf AG, Danone, KAO Corporation, Kering, Klabin S/A, Lenzing AG, L’Oréal, Mayr-Melnhof Karton Aktiengesellschaft, Philip Morris International, Sekisui House, Ltd.

Magyar eredmények

Az „A” listára sajnos egyetlen vállalat sem fért fel Magyarországról, ugyanakkor így is születtek szép eredmények. Hazánkban a Magyar Telekom érte el a legjobb pontszámot: „A-” értékeléssel. A piacvezető telekommunikációs cég 2010 óta teszi közzé teljesítményét a CDP kérdőívén keresztül. 2020-tól a Planet Fanatics’ Network szakmai támogatása mellett a „B” értékelésről elindulva, évről évre javulva, immár 2022-ben és 2023-ban is „A-” értékelést kapott a cég.

Magyarországon 28 vállalat töltötte ki a kérdőívet, vagy kapott felkérést annak kitöltésére. A tőzsdén is jegyzett MOL Nyrt. és az OTP Bank Nyrt. „B” és „B-” értékelést ért el.

Bár hazánkban is egyre több vállalat teszi közzé teljesítményét a felületen, az látszik, hogy a következő években még jelentős fejlődés várható, ahogy a környezeti hatások jelentősége mindinkább be fog gyűrűzni a vállalatok mindennapjaiba. Ha másként nem, akkor a szigorodó szabályozói környezet nyomására (pl. CSRD, CSDDD, Taxonómia, ESG-törvény).

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment