Inno/Tech

Fenntartható városi megoldások – Cseppfolyós fa

Egy szerb kutatócsapat olyan innovatív eszközt fejlesztett ki, amely a hagyományos fákhoz hasonlóan megköti a légköri szennyezőanyagokat, azonban nem igényel gondozást.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a nagyvárosok többsége jelenleg nem a benne lakó emberek érdekeit szolgálja sem egészségügyi, sem szociális szempontból. Sokkal inkább tekinthetők profitmaximalizáló gépezetnek, semmint élhető közegnek.

A légszennyezés mindeközben több ember halálát okozza globálisan, mint a HIV, TBC és malária együttesen. A zöld területek növelése éppen ezért fontos (de nem egyedüli) szempont a városi terek élhetőbbé tétele érdekében.

A növekvő társadalmi igény miatt sok hazai és külföldi város esetében is egyre nagyobb prioritással bír a városvezetők szemében a betonozott felületek megbontása, a faültetés és parkosítás. Ez azonban a szűk városi terekben nem mindig kivitelezhető, hiszen a fák gyökérzete nagy helyet igényel, ráadásul a viszontagságos körülményeket (szűk hely, szennyezések, szélsőségessé váló időjárás) még körültekintő fajtaválasztás és odaadó gondozás mellett sem mindig élik túl az ültetett növények.

Erre a probléma kívánt megoldást találni két éve a Belgrádi Egyetem kutatócsapata Szerbiában. Szerbiáról érdemes tudni, hogy világ 28. legrosszabb levegőminőséggel rendelkező országa, az átlagos PM 2.5 koncentráció 4,9-szer magasabb a WHO által ajánlott egészségügyi határértéknél. 100 ezer főre vetítve Európában itt halnak meg a legtöbben a légszennyezéshez kapcsolódóan: 175-en. A fővárosban, Belgrádban található Európa 10 legszennyezőbb erőműve közül 2 is.

A szerb kutatócsapat egy olyan innovatív eszközt fejlesztett ki, amely a hagyományos fákhoz hasonlóan megköti az üvegházgázokat és a légköri szennyezőanyagokat, azonban helytakarékos. Az eszközre pedig ráragadt a „cseppfolyós fa” elnevezés.

Félreértés ne essék, a LIQUID3 névre keresztelt eszköznek semmi köze a fákhoz: egy 600 literes üvegtartályról van szó, amely vízben élő mikroalgákat tartalmaz. A mikroalgák a fotoszintetizáló növényekhez hasonló módon megkötik a szén-dioxidot és a fény segítségével, anyagcserefolyamataik végén tiszta oxigént állítanak elő.

A városi fotobioreaktor átlagosan 2 db 10 éves fa vagy 200 négyzetméternyi gyepfelület „munkáját” képes elvégezni. Mivel Belgrádban számos olyan utca van, ahol a szűk tér és az erősen szennyezett levegő miatt a fák nem tudnak életben maradni, a LIQUID3 kiváló alternatívát nyújt.

Nyilvánvaló hasznosságán túl látványosságként is jól funkcionál, hiszen sötétben világít, ráadásul még a telefonunkat is tudjuk tölteni róla.

Habár az eszközt 2 éve a UNDP a leginnovatívabb klímatudatos találmányok közé választotta és szerb városokban már többet is kihelyeztek belőle, a gyártási potenciáljáról, felskálázhatóságáról és esetleges költségeiről kevés információ áll rendelkezésre. Mindenesetre nagyon ígéretes és reméljük, hogy előbb vagy utóbb valamelyik magyar városban is találkozhatunk vele.

Borítókép: liquid3.rs

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment