Gazdaság

Az Európa Tanács nem fogadta el az új környezetvédelmi és emberi jogi fenntarthatósági átvilágítási törvényt (CSDDD)

Szerző Vida Melinda

Korábban úgy gondoltuk, hogy a CSDDD egy kulcsfontosságú uniós jogszabály lesz, amely kötelezettségeket ír elő a vállalatok számára az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt negatív hatásaik kezelésére. Az Európa Tanács azonban február 28-án nem hagyta jóvá a törvényt.

Évindító cikkünkben az ESG törvényről már említettük a CSDDD szabályozást is. Azért is érintette a szakmát váratlanul a törvény visszautasítása, mert korábban a Tanács és az Európai Parlament között már megszületett egy ideiglenes megállapodás.

A vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelv kapcsán 2020-ban az Európai Bizottság tanulmányokat tett közzé, majd 2022 februárjában benyújtásra került a CSDDD-tervezet, amely kötelezettségeket írt elő a vállalatok számára az emberekre és a bolygóra gyakorolt hatások azonosítására, értékelésére, megelőzésére, mérséklésére, kezelésére és orvoslására – a gyermekmunkától és a momdernkori rabszolgaságtól a környezetszennyezésig és a kibocsátásig, az erdőirtásig, ökoszisztéma károsításáig.

Bár 2023 decemberében a Tanács megállapodásra jutott a CSDDD-ről a Partlamenttel, a Tanácsban a jóváhagyásról szóló szavazást a múlt hónapban elhalasztották (előbb Németország, majd Olaszország is visszavonta a támogatást). Az új szavazás alkalmával 2024.02.28. napján végül a törvény nem kapta meg a Tanács támogatását. Ehhez hozzájárult az is, hogy idő közben Franciaország is visszalépet a támogatástól, és erőfeszítéseket tett, hogy a törvény hatályát tovább szűkítsék (csak az 5000 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra vonatkozzon a javasolt 500 fős küszöb helyett).

A CSDDD kulcsfontosságú szempontjai közé tartozott a vállalatoknak a hatásokra vonatkozó kellő gondosság beépítése politikáikba és kockázatkezelési rendszereikbe, ideértve a megközelítésük, folyamataik és magatartási kódexük leírását, összhangban a Párizsi Megállapodás azon céljával, hogy a globális felmelegedést 1,5 °C-ra korlátozzák.

A CSDDD elutasítása kapcsán több fenntarthatósági csoport, szakértők és országok fenntarthatósági vezetői fejezték ki csalódottságukat.

„Botrányos, hogy a 21. században bizonyos európai törvényhozók meg akarják engedni a vállalatoknak, hogy figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat és a környezeti integritást, mindezt a rövid távú haszon érdekében. Tisztázzuk: a törvény nem terhelné a cégeket felesleges bürokráciával; ehelyett egyenlő versenyfeltételeket biztosítana, és segítene a cégeknek tájékozott és felelősségteljes módon eligazodni a szükséges átmenetekben.” – Uku Lilleväli, WWW Európai Politikai Iridájának fenntartható pénzügyi politikáért felelős munkatársa

Forrás: ESG Today<a/a>

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment