Ajánló Ember Föld Megélés

A zöld jövő és 25 millió forint a tét az E.ON Föld bajnokai pályázatán

Szerző Vida Melinda

Óvodai és iskolai közösségek fenntarthatósági ötleteit várják

  • Az E.ON Hungária Csoport második alkalommal hirdeti meg „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát, melynek célja a gyerekek környezeti fenntarthatóságra nevelése
  • A pályázatra gyerekekből, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, akik elkötelezetten tennének a szebb, zöldebb jövőért
  • A legjobb programok megvalósulását összesen 25 millió forinttal támogatja az energiavállalat, intézményenként akár 2,5 millió forint is pályázható
  • A zsűrit Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója és dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató mellett a fenntarthatósághoz kapcsolódó szakemberek és közéleti szereplők alkotják, egy pályázatot pedig a közönség juttathat a győztesek közé

A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére idén újra meghirdeti a „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát az E.ON Hungária Csoport. A pályázatra olyan közösségek jelentkezését várják, amelyek elkötelezetten tenni akarnak a fenntartható jövőért. Ezek lehetnek diákokból, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai csoportok.

A környezeti és fenntarthatóságra nevelés kis lépésekkel kezdődik, az E.ON pedig abban hisz, hogy a legkisebb iskolai vagy óvodai közösségek projektjei is képesek változást előidézni a szűkebb környezetükben. Összefogással minden közösség sokat tehet a fenntarthatóbb holnapért és az új generáció környezeti problémákra érzékeny szemléletének megteremtéséért.

“Rengeteg tenni akarás és olyan kreatív zöld kezdeményezés van a hazai óvodák, iskolák és gimnáziumok falai között, amelyek méltók arra, hogy támogatást elnyerve még inkább kibontakozhassanak. A legjobb ötletek megvalósulásához idén is szeretnénk anyagi forrást biztosítani. A nyertes programokat széles körben be is mutatjuk majd, így inspirálva mindazokat, akik örömmel vinnének tovább, valósítanának meg saját közösségükben hasonló elképzeléseket” – mondta el Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

A tavaly először meghirdetett pályázat már bizonyította, hogy összefogással jelentős eredményeket érhetnek el azok a közösségek, akik igazán tenni akarnak a fenntartható jövő megteremtéséért. Hogy mik voltak ezek?

Utánfutós kerékpárokkal, „visziklivel” az oviba. Országos diákverseny a környezettudatosságról. Fogyatékkal élők önbizalmát növelő újrahasznosított papírbrikett gyártás. Gimisek tervezte energiatakarékos applikáció. Virágmaggyűjtés és -adományozás. Panelházak közé álmodott kiskertek. Szenzoros, illatos tanösvények. Madár- és beporzóbarát kertek, lepkeházak, sünodúk, bogárvizsgálók és gilisztafarmok… csak néhány azok közül az ötletek közül, amelyek győzelmet jelentettek az E.ON 2023-as Föld bajnokai pályázatán.

Az E.ON a Föld bajnokai pályázatokat idén is a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témakörében várja. A részletes kiírást és pályázati anyagot a Föld bajnokai oldalon találják meg az érdeklődők. A pályázatokat 2024. április 5-ig lehet beküldeni.

A pályázatokat öttagú zsűri bírálja majd el. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatója és dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató mellett fenntarthatósággal foglalkozó szakemberek – Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics alapítója, és Nagy Réka, Ökoanyu, klímakommunikációs előadó, író, újságíró, valamint a fenntarthatósági szakácskönyvet is író Pokorny Lia színésznő foglalnak helyet.

A pályázatok elbírálásánál az E.ON a zsűri mellett idén is számít a közönség szavazataira, hiszen a közönség voksai is bejuttathatnak egy iskolát vagy óvodát a győztesek közé.

A 25 millió forint összdíjazású Föld bajnokai pályázaton indulók projektenként 2,5 millió forint összegű támogatást nyerhetnek zöld elképzeléseik megvalósításához. Az iskolák, óvodák pedagógusai közti szakmai tapasztalatcserére alkalmat adó díjátadó gálát októberben tartja az E.ON, ekkor mutatják majd be a nagyközönségnek az újabb győztes projekteket.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment