Ajánló Inno/Tech

Fenntarthatóság és innováció

2024-ben új rovatot indítunk, melyben körbejárjuk, hogy a különböző innovációk és a fenntarthatóság miként fonódnak össze, és megmutatjuk, hogy miért nem létezhet egyik a másik nélkül.

Bár a rovat bizonyos tekintetben újszerű lesz, számos vonatkozásában a GEO Magazin hasábjain már megszokott, „régi” fonalat veszi fel és vezeti tovább. Az ország egyik legnépszerűbb tudományos ismeretterjesztő magazinjának 2023 végén történő megszűnését sajnálattal vettük tudomásul. A közkedvelt folyóiratban több mint 3 éven át jelentek meg írásaink, melyekben a fenntarthatóság sokrétű világának egy-egy aspektusát hoztuk közelebb az olvasókhoz.

Az első évben, 2020-ban a fenntarthatóság fogalmát mutattuk be három számon át, majd 2021-ben az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait, az ezek mentén történt előrehaladást, és azt, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie az országoknak, ha a globális prosperitás e nagyszabású vízióját továbbra sem akarják szélnek ereszteni.

2022-ben az egyes Világnapok vonatkozásában mutattunk be fenntarthatósági problémákat és az azok megoldását célzó jó gyakorlatokat. Láthattuk, hogy bár a klímaválság és számtalan szövődménye szürke felhőként lebeg a szemünk előtt, rengeteg reményt keltő kezdeményezés is létrejött a fenntarthatósági problémák orvoslására világszerte: úszó napelemszigetek, csúcstechnológiás korallfarmok, biomimikri megoldások, okosvárosok, stb.

2023-ban pedig virtuális utazásra invitáltuk olvasóinkat, melynek során Kontinensről kontinensre járva vettük számba, hogy az egyes régiók milyen egyedi fenntarthatósági problémákkal néznek szembe, és milyen lépéseket tesznek ezek felszámolása érdekében.

Kétség sem fér hozzá, hogy a GEO megszűnése nagy veszteség volt az igényes olvasóközönség számára, mivel azonban a fenntarthatósági tudatformálást küldetésünknek tekintjük, a Fenntartható Fejlövésen továbbra is folytatni kívánjuk a nyomtatott sajtó hasábjain szárnyra kapott, tudatosító cikkeinket. 2024-ben pedig mi sem lehetne időszerűbb, mint megvizsgálni, hogy az újszerű, innovatív technológiai megoldások miként állíthatók a fenntarthatóság szolgálatába.

A technológia olyan gyors ütemben fejlődik körülöttünk, hogy az embernek sokszor támad az az érzése, mintha egyre kevesebb részletét értené a világnak, amely körbeveszi. A meg nem értés aggodalmat és félelmet szül, amely kiváló táptalaj az emberiséget napjainkban jellemző zavarodottság, morális széthúzás és általános értékrend vesztés számára.

Érdemes azonban a technológiai fejlődésre lehetőségként is tekinteni, hiszen ahhoz, hogy mindennapjainkat fenntarthatóbbá tegyük, miközben a jelenlegi életszínvonalunkhoz is megrögzötten ragaszkodunk, nem határolódhatunk el az innovatív, esetenként futurisztikus megoldásoktól sem. Cikksorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat, elkalauzolva olvasóinkat a megújuló energiaforrások, az építészet, a mezőgazdaság, a közlekedés és a divatipar jövőjébe. Vagy ez a jövő már olyannyira közel van, hogy voltaképpen jelenként tekinthetünk rá? Derítsük ki együtt!

Mostantól tehát minden hétfőn jelentkezünk a reménykeltő innovációkkal. Tartsatok velünk, fogadjátok szeretettel, mint a hétindító inspirációnkat!

[A sorozat szerkesztői: Ali Amina, Pálfi Nándor és Szomolányi Katalin]

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment