Élet-módi Ember Föld Gazdaság

ESG TOP40 – a környezeti dimenzió

Szerző Vida Melinda

A HVG és a Planet Fanatics’ Network közös listája a magyarországi nagyvállalatokat környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontok alapján állítja rangsorba.

Cikkünkben most a környezeti kategória TOP10-es listáját mutatjuk be, a vizsgálat során gyűjtött tapasztalatokkal.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, megjelent a 2024. évi ESG toplista, amelyben ezúttal 40 hazai vállalat kapott helyet.

Vizsgált indikátorok

A környezeti dimenzióban az alábbi témákat vizsgáltuk*:

  • CO2 kibocsátási intenzitás
  • CO2 kibocsátási intenzitás relatív változása
  • megújuló energia aránya az elektromosenergia felhasználásban
  • üzemanyagfogyasztási intenzitás relatív változása
  • hulladékintenzitás relatív változása
  • hulladék újrahasznosítási arány
  • vízfogyasztási intenzitás

* Az értékek meghatározásához nyilvánosan a vállalat által közzétett fenntarthatósági mutatókat, valamint a nyilvánosan elérhető árbevétel adatokat vettük figyelembe.

Változások a 2023. évi értékeléshez viszonyítva

3 új szereplő a TOP10-ben
2024-ben is a HVG 100 legnagyobb árbevételű hazai vállalat listáján alapult az értékelés, kiegészítve a legnagyobb bankokkal és biztosítókkal. Ez azonban rögtön hozott egy változást, hiszen 2024-ben 20 új szereplő került az összesen 112 cégből álló listára, és ezzel együtt az ESG értékelésbe.

Az új szereplők megjelenése mellett a sorrendre nagy hatással volt az is, hogy az eltelt 1 év során a vállalatok egyre nagyobb arányban kezdtek el adatot szolgáltatni, főként a környezeti dimenzió mentén. Ennek köszönhetően sokkal több adatot tudtunk összehasonlítani.

Végezetül meg kell jegyezni azt is, hogy a pénzügyi szolgáltatókra vonatkozóan a szabályozások már megkövetelik a jelentéstételt, ennek köszönhetően a bankok kiemelt helyen szerepelnek az ESG ranglistán.

Mennyiség vs minőség
Jelen ESG értékelésünk nem minősül minősítésnek – hiszen kizárólag nyilvánosan hozzáférhető adatokkal dolgozunk, illetve az egyes vállalatok eredményeit nem értékeljük, csak rangsoroljuk – ennek eredményeképpen 2024-ben még a mennyiségi adatszolgáltatásra terelődött a fókusz. Ezt erősítette az is, hogy a környezeti dimenziónál maradva, volt olyan indikátor, amelyre vonatkozóan csak 3-5 vállalat esetében volt fellelhető adat. Ilyen esetekben azzal, hogy az egyes vállalat közzétette az adatát, jobb eredményt tudott elérni, attól függetlenül is, hogy minőségében például az adat mennyire mutatott javuló tendenciát a bázisévhez képest.

Hazai adatszolgáltatás vs globális jelentés
Minthogy kizárólag nyilvános adatokból dolgozunk, ezért ez nem csak a módszertant határozza meg, de egyúttal előrevetíti az eredményeket is. 2023-ban, az első értékelés során azt tapasztalatuk, hogy az anyavállalatok globális fenntarthatósági jelentésében említés szintjén ugyan helyet kapnak a magyarországi tagvállalatok, a hazai entitásra vonatkozóan tényadatokat azonban csak elvétve tettek közzé. Ez 2024-ben is hasonlóképpen alakult, így sok cég – aki a globális jelentés alapján be tudott kerülni a 2. körbe – nem tudott pontot szerezni, amikor már a tényadatok kerültek a középpontba.

0. lépés az ÜHG-leltár
A tavalyi évvel összehasonlítva a legnagyobb pozitív elmozdulást az adatszolgáltatásban a Scope 1 (közvetlen) és Scope 2 (közvetett) kibocsátások kapcsán tapasztaltuk. Közel 50%-kal nőtt azon vállalatok száma, amelyek esetében tényadatok is elérhetők ebben a témakörben. Ezzel párhuzamosan – jól mutatva, hogy mennyivel komplexebb folyamat a teljes értéklánc bevonásával meghatározni – Scope 3 kibocsátásról továbbra is csak 8 értékelt vállalatnak vannak nyilvános adatai.

A környezeti TOP10

  1. Magyar Telekom Csoport
  2. E.ON Hungária Csoport
  3. Market Építő Zrt.
  4. CIB Bank Zrt.
  5. Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
  6. MOL-csoport
  7. BorsodChem Zrt.
  8. MVM Csoport
  9. MBH Bank
  10. OTP Bank Nyrt.

A HVG május 9-én megjelent friss számában olvasható az ESG TOP40 című 48 oldalas összeállítás, amely csütörtök reggel óta elérhető a hvg360-on is.

Amennyiben az Ön cége is fenntarthatósági jelentés kiadását tervezi a közelgő szabályozói elvárások mentén, vagy fenntarthatósági stratégiát, esetleg klímastratégiát szeretne, a Planet Fanatics’ Network csapata szakmai támogatást nyújt az előkészületekben, az adatgyűjtésben, illetve végig kíséri vállalatukat a teljes folyamaton.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment