Inno/Tech

Fenntarthatóság és innováció az építőiparban: Belsőépítészet

Szerző Ali Amina

A statisztikák szerint az elmúlt években egyre nőtt az igény a fenntartható anyagok és technológiák használata iránt a belsőépítészetben, melyek nemcsak környezetbarátok, hanem egyben stílusosak és innovatívak is.

A fenntarthatóság és az innováció ma már alapvető követelménnyé vált a belsőépítészet területén. A következőkben megvizsgáljuk, hogyan járulnak hozzá ezek az elvek az épített környezet fejlődéséhez és hogyan formálják át az otthonok és munkahelyek térhasználatát.

Zöld falak/tetők

A zöld falak és tetők ma már nem számítanak innovációnak, azonban elterjedésüket tekintve aggasztó a helyzet. 

Az épületek, amelyek növényzetet integrálnak a környezetbe, számos előnyt kínálnak, beleértve a jobb levegőminőséget, az épületszigetelés fokozását és a biodiverzitás növelését. A ezen a területen végzett legújabb fejlesztések hatékonyabbá és alkalmazkodóbbá tették a zöld falakat és tetőket különböző éghajlati viszonyokban és épülettípusokban.

Ma már léteznek moduláris zöldtető-rendszerek (egy előre elkészített modul, amit később ráhelyeznek az épületre), amelyek könnyebb telepítést és karbantartást tesznek lehetővé, míg az intelligens zöldtetők érzékelőket és szoftvereket használnak a vízfelhasználás optimalizálására és a szén-dioxid megkötésének maximalizálására.

Érdekesség, hogy ha a zöldtetők évi 9-11%-os ütemben nőnének, ahogy azt egy modell javasolja, akkor 2050-re globálisan 45–69 milliárd négyzetméterrel borítanák a most szürke zónás épületek tetőit (3,5-5,5-szöröse Magyarország teljes területének), ezzel jelentősen csökkentve az urbánus CO2-kibocsátásokat.

Innovatív fűtés/hűtés

Az építészeti szektort tekintve áttörő innovációk léteznek mind a fűtést, mind a hűtést tekintve. Ezek a megoldások a megújuló energiaforrások lehetőségeit igyekeznek kiaknázni. Egy korábbi cikksorozatunkban már írtunk a megújuló energiaforrásokról és azok hasznosítási lehetőségeiről, íme, hogyan lehet ezeket felhasználni fűtésre és hűtésre.

Hűtés

  1. Mélyvízi hűtés: ez a megoldás a mély tavak vagy óceánok természetesen hideg vízének alacsony hőmérsékletét használja fel az épületek hűtésére.
  2. Párologtató hűtés: Ez a módszer a víz párolgásának hűtő hatását használja ki. A levegő hőmérséklete csökken, amikor a víz párolog.

Fűtés

  1. Napelemes fűtési rendszerek
  2. Hőszivattyúk
  3. Geotermikus energia felhasználása fűtésre
  4. Biomassza felhasználása fűtési rendszerek működtetésére
Bútorok/berendezések

A belsőépítészetet tekintve a legfennetarthatóbb és leginnovatívabb megoldások hasonlóak egy korábbi cikkünkben említettekhez, ami a körforgásos megközelítést járta körbe. Az egyik legizgalmasabb innováció a bioalapú anyagokból, újrahasznosított alapanyagokból készült berendezések. Ezenkívül a 3D nyomtatási technológia integrálása a bútorgyártásba szintén átalakítja a termelési folyamatokat, lehetővé téve összetett tervezéseket minimális hulladékkal és a használt anyagok újrafelhasználásának lehetőségével.

Ezeken az innovációkon kívül egyes cégek más módon is igyekeztek megközelíteni a problémát:

Visszavásárlási programok: bizonyos gyártók visszavásárlási programokat indítanak a bútorok felelős kezelése érdekében, ilyen például az IKEA, ahol üzleti utalványokért cserélhetőek vissza a régi bútorok.

Bútorbérlési szolgáltatások: vannak cégek, melyek bútorokat kínálnak bérlésre, ezzel növekvő rugalmasságot biztosítva (főleg rendezvényekre előnyös).

Használt bútor platformok: online platformok, amik specializálódva segítik a fogyasztókat használt bútorok vásárlásában és értékesítésében.

Irodabútorok felújítása: egyes cégek irodai bútorok felújításával és újragyártásával foglalkoznak, ezzel környezetbarát alternatívát kínálva.

Víztakarékos megoldások

A vízfelhasználás hatékonyságának növelésére számos innováció létezik már a piacon, melynek kialakítása rendkívül környezetbarát tud lenni. 

Az egyik legfontosabb része a vízfelhasználás optimalizálásának a monitorozás. Az okos vízmérők megjelenése forradalmasítja a vízfogyasztás valós idejű monitorozását. Ezek az eszközök még a legkisebb szivárgásokat is képesek észlelni, amelyek egyébként észrevétlenek maradnának, potenciálisan éves szinten több ezer liter víz megtakarítását eredményezve. Ráadásul részletes vízfogyasztási adatokat szolgáltatnak, lehetővé téve az otthonoknak és vállalkozásoknak, hogy tájékozott döntéseket hozzanak a víztakarékossági stratégiákról.

Víztakarékos mosdók: A mosdók technológiájának fejlődése magas hatékonyságú WC-k kifejlesztéséhez vezetett, amelyeknek elegendő öblítésenként akár a 3 liter víz is, szemben a régebbi modellekkel, amelyek akár 20 liter vizet is használhatnak. Ezeknek a WC-knek egyes típusai vákuum technológiákat alkalmaznak.

Légnedvesség begyűjtő rendszerek (Atmospheric Water Generator (AWG)): Az egyik legérdekesebb innováció a víztakarékos technológiában az AWG-k fejlesztése, amelyek a levegőből kinyerik a nedvességet, és ivóvízzé alakítják azt át.

Szürkevíz újrafelhasználó rendszerek: A modern szürkevíz újrafelhasználó rendszerek egyre kifinomultabbá váltak, lehetővé téve a zuhanyokból, mosdókból és mosógépekből származó víz biztonságos és hatékony újrahasznosítását. Ezek a rendszerek kezelik és újrahasznosítják a szürkevizet nem ivóvíz céljaira, mint például a WC öblítésére és a kertöntözésre, jelentősen csökkentve a friss víz iránti igényt.

Végül pedig az esővízgyűjtő rendszerek kialakítása is megemlítésre kell, hogy kerüljön, ami bár manapság nem innováció, a korábban felsorolt innovációk ezt a rendszert is hatékonyabbá tudják tenni.

Beltéri kertek, beltéri növényzet

A beltéri növénytermesztés innovációjának vezetője a hidroponikus rendszer. A hidroponikus módszer egy olyan növénytermesztési technika, amelyben a növényeket talaj helyett vízben oldott tápanyagokkal táplálják, a vizet és a szükséges tápanyagokat pedig közvetlenül a gyökerekhez juttatják. Egy nagyon jó megoldás a belső kertek kialakítására, ugyanis számtalan növény termeszthető úgy, hogy nincs szükség földre.

Az innováció az MIT kutatóihoz köthető, azonban már széles körben elterjedt. Emellett hasonló innováció, egy önellátó, öntöző torony is, amely képes több mint 200 növényfajt nevelni.

Forrás: Princeton Student Climate Initiative

Szőnyeg 

Egy szőnyeg többek között akkor lesz fenntartható, ha az természetes vagy újrahasznosított anyagokból készült. A szőnyegek újrahasznosíthatósága egy kritikus tényező, a szerkezetükben használt anyagok összetettsége miatt. Fenntarthatóság szempontjából a leginnovatívabb megoldások a következők a piacon:

Cradle to Cradle: Az életciklust tekintve ez egy elnyerhető jelölés, azonban ez még nem azt jelenti, hogy fenntartható. Az életciklus végén fontos a megfelelő ártalmatlanítás és lebontás. A fogalom csupán azt jelzi, hogy vannak olyan szőnyegek, amik körforgásos gazdasági szempontok szerint vannak kialakítva.

Biológiai alapú anyagok: csökkentett energiafogyasztás és alacsonyabb karbonlábnyomot kínál a növényi alapanyagokból készült szőnyeg. A gyapjú, a kender, a bambusz, a juta, a tengerifű és a kókusz a legnépszerűbb természetes rostok közé tartoznak.

Régi szőnyegek és termékek új  termékekben történő újrahasznosítása: A hagyományos újrahasznosítás mellett régi szőnyegek új életet kaphatnak különböző alkalmazásokban. Ezen kívül ma már tudnak gyártani például PET palackokból és ipari maradékokból is új szőnyeget.

A belsőépítészet terén egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság és az innováció. Az olyan megoldások, mint belső kertek kialakítása, bútorok fenntarthatóvá tétele, zöld falak és tetők, valamint környezetbarát szőnyegek használata, mind hozzájárulnak a környezetünkkel való harmonikusabb együttéléshez. A következő cikkünkben részletesen foglalkozunk majd az építészet és a biodiverzitás közötti kapcsolattal is, valamint az ezen a területen zajló innovációkkal.

[A sorozat szerkesztői: Ali Amina és Szomolányi Katalin]

A szerzőről

Ali Amina

Leave a Comment