Inno/Tech

Fenntarthatóság és innováció: a megújuló energia jelene és jövője

Jelenleg a nap- és szélenergia növekedése dominálja a megújulók piacát, és adhat lendületet egy olyan korszaknak, amely a fosszilis energia hanyatlásán alapul.

A globális villamosenergia-szükséglet 61%-át továbbra is fosszilis tüzelőanyagok segítségével állítjuk elő. Ennek a legnagyobb része, közel 36%-a a klímavédelmi szempontból leginkább káros szénerőművekből származik, amelyekhez az energia szektor kibocsátásainak egynegyede kapcsolódik.

Jó hír azonban, hogy ha összeadjuk a különböző megújuló forrásokból (nap-, szél-, víz-, geotermikus energia) származó energiatermelést, azok 2022-ben már kitették a villamosenergia termelés közel harmadát, és 2023-ra elérték az 507 GW-ot, ami már 50%-kal magasabb az előző évi kapacitásnál. Összességében tehát napjainkban már kiegyenlíteni látszik a tiszta energiatermelés aránya a szén-dioxid-intenzív szénenergiáét.

Árnyalja az összképet, hogy a globális energiaigény folyamatosan nő. Bolygószerte, különösképpen az afrikai régiókban egyre több ember fér hozzá az elektromos energiához, miközben a korábban fosszilis energián alapuló iparágakban, mint például a közlekedésben vagy hőtermelésben is egyre nagyobb arányban van jelen az elektrifikáció. Mindez azt jelenti, hogy a megnövekedett energiaigényt is megújuló forrásokból kell fedezni, hiszen parttalan volna, ha a különbözetet továbbra is fosszilis forrásokból biztosítanánk, lassítva az energiaátmenetet.

Jelenleg a nap- és szélenergia páratlan növekedése dominálja a megújulók piacát, és adhat lendületet egy olyan korszaknak, amely a tiszta energia felemelkedésén és a fosszilis energia hanyatlásán alapul. De vajon a küszöbén vagyunk-e már ennek az érának, vagy még hosszú évek választanak el tőle? Az innovatív megoldások elgördíthetik-e az akadályokat a megújulók útjából vagy a valós politikai akarat fájó hiánya gátat szab a növekedés felskálázásának? És vajon a globális szintű tiszta energiaátmenet a fejlett országok idealista lázálma csupán vagy a realitás talaján maradva is egy valószínű jövőkép? Ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat cikkünkben!

A megújuló energiapiac globális helyzete és lehetőségei

A Nemzetközi Energiaügynökség kutatásai szerint 5 évvel ezelőtt a befektetések aránya közel azonos volt a megújuló és a nem megújuló energia szektorokban, azonban 2023-ra markáns eltolódás következett be a megújuló energiák javára: 1,7-szer több tőke áramlott a megújuló energiaforrásokba, mint a fosszilis iparágba. Globálisan 2023-ban összesen körülbelül 2,8 milliárd dollárt fektettek az energiaszektorba, ebből 1,7 milliárd dollár irányult a megújuló energiák kiaknázására. Ezen belül a napenergia volt a vezető ágazat.

Bár az elvárások és klímacélok alapján a fosszilis beruházások jelentős csökkenése várható, a kutatások sajnálatos módon azt mutatják, hogy a 2019-es visszaesés óta ismét növekvő tendenciát tapasztalhatunk a befektetések terén a fosszilis szektorban.

Foglalkoztatottak száma a megújuló szektorban

A globális energiaszektor alkalmazottainak száma 2019-ben elérte a 41 millió főt, és további 24 millióval növekszik ez a szám, ha figyelembe vesszük az energiaelosztási és minden más energiaiparhoz kapcsolódó szektor munkavállalóit. 2019-ben az összesen 65 millió munkavállaló a világ teljes munkaerőállományának 2%-át tette ki, és ennek mintegy fele, kb. 32,5 millió fő a megújuló energiaszektorban tevékenykedett. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése alapján ezen számok érdemben alig változtak 2019 óta: 2021-re körülbelül 1,3 millióval növekedett, majd 2022-re elérte a mintegy 70 milliót, az arány a megújuló és a nem megújuló iparágak között pedig változatlan maradt.

Részesedés a globális energiamixben energiafajtánként

A globális energiamixhez a primerenergia felhasználást kell először tanulmányoznunk. Az elsődleges energiafogyasztás az az összeg, amelyet az energiahordozók, például a fosszilis, az atomenergia vagy a megújuló energiaforrások, eredeti formájukban történő felhasználásával érnek el egy ország, iparág vagy globális szinten.

Olaj29,6%
Szén25%
Gáz22%
Nukleáris3,9%
Biomassza6,2%
Víz6,3%
Szél3%
Nap1,9%
Egyéb megújuló1,3%
Modern bioüzemanyag0,6%

A globális elsődleges energiafogyasztásban, az ábra alapján jól látható, hogy 2022-ben, ahogy az elmúlt 100-150 évben is a legnagyobb arányban a nem megújuló, fosszilis energiahordozókból: olajból, gázból és szénből származott a felhasználható energia nagy része. Az elmúlt 50 évben pedig erősödött a megújulók térnyerése is, viszont 2022-ben még mindig csak egy igen elenyésző részét tették ki az energiamixnek. Megújuló energiaforrásból a primer energiának 12,5% származik, míg nem megújulóból 87,5%.

[A sorozat szerkesztői: Ali Amina, Pálfi Nándor és Szomolányi Katalin]

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment